Društvo prijatelja grada Perasta: Obala uzurpirana, put u lošem stanju

Predsjednica društva Marina Brainović kazala je da su Peraštani primorani da se obrate relevantnim institucijama, a ako ne dobiju zadovoljavajući odgovor, uputiće svoj problem "pravim institucijama" koje se bave, kako kaže, zaštitom ljudskih prava u oblasti života

5864 pregleda 9 komentar(a)
Perast (ilustracija), Foto: Shutterstock
Perast (ilustracija), Foto: Shutterstock

Put kroz Perast je "sav u rupama", a sve prisutnija gradnja nije usklađena sa prostorom i ambijentalnom arhitekturom kamenog gradića, saopštili su iz Društva prijatelja grada Perasta (DPGP) za Radio Kotor.

Kako je kazala predsjednica Društva Marina Brainović pristup građana pontama je trenutno onemogućen zbog lanaca i katanaca koji su stavljeni jer tu investitori, navodi, uz odobrenje JP Morsko dobro, planiraju formiranje pontona za privez glisera.

"Na starom putu, koji se nalazi između prvog i drugog reda kuća, postoji volat koji vezuje jednu kuću sa vrtom. Vlasnik te kuće je u tom voltu, koji je natkriven, napravio kupatilo. Probio je prozor. Tu je nekada bila puškarnica. On je proširio, stavio je eloksiranu bravariju, a sve otpadne vode sproveo u kanal koji ide direktno u more. To je još jedan slučaj zagađenja, jer se tu izliva ulje iz raznih restorana, kanalizacija...", navodi Brainović.

Ona je takođe pomenula situaciju sa zgradom Kazerna u čijem potkrovlju jedan investitor ima stan gdje otvara prozore, vidionice, i vrata. Stanari Kazerne su se, kako je kazala, obraćali inspekcijama ali su ostali bez odgovora.

Brainović je zaključila da su Peraštani primorani da se obrate relevantnim institucijama Crne Gore, a ako ne dobiju zadovoljavajući odgovor, uputiće svoj problem "pravim institucijama" koje se bave, kako kaže, zaštitom ljudskih prava u oblasti života.

Bonus video: