IJZ: Prijavljeno osam slučajeve šuge od 13. februara

"U istom periodu prošle godine, u Crnoj Gori registrovano je 26 slučajeva, dok je u Podgorici registrovano pet", kaže se u saopštenju

19428 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Screenshot/TV Vijesti
Foto: Screenshot/TV Vijesti

U Crnoj Gori je od 13. februara do 13. marta prijavljeno osam slučajeva šuge, saopšteno je iz Instituta za javno zadravlje (IJZ).

Navodi se da su u Podgorici u tom periodu registrovana tri slučaja šuge, a posljednji 1. marta.

"U istom periodu prošle godine, u Crnoj Gori registrovano je 26 slučajeva, dok je u Podgorici registrovano pet", kaže se u saopštenju.

Iz IJZ-a su podsjetili da je šuga zarazno oboljenje kože koje je rasprostranjeno u čitavom svijetu.

Prenosi se dužim direktnim kontaktom sa kožom oboljelog ili korišćenjem iste posteljine, odjeće ili donjeg rublja oboljele osobe.

Najčešća tegoba je svrab koji je najintenzivniji noću.

Promjene na koži mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu, ali se obično nalaze na rukama, ručnim zglobovima, laktovima, grudima, pazušnim jamama, u predjelu pojasa i prepona.

Osobe koje nikada ranije nisu imale šugu obično osjete tegobe četiri do šest nedjelja poslije kontakta sa oboljelim, dok one koje su je već imale mogu primijetiti promjene na koži ranije, najčešće za nekoliko dana (do sedam dana).

"Održavanje lične higijene i izbjegavanje kontakta sa oboljelima je od presudnog značaja u smislu prevencije", saopšteno je iz IJZ.

Kako su naveli, osoba može prenijeti šugu od momenta kada se zarazi do završetka liječenja.

Obavezno je isključivanje infestiranih iz škole ili sa posla u toku liječenja i jedan dan po završetku liječenja.

"Lijek, najčešće u obliku kreme, propisan od strane ljekara se nanosi na kožu, ostavlja da djeluje nekoliko sati, a zatim spira, odnosno postupa se po uputstvu ljekara", kaže se u saopštenju.

Bonus video: