Bizarna situacija u Pljevljima: voda jeftinija jer nema skupštine

Građani kubni metar plaćaju 10 odsto jeftinije zbog toga što nakon izbora koje je izgubio DPS, još nije formirana nova vlast i nisu izabrani novi odbornici, u suprotnom cijena bi bila veća

19088 pregleda 2 komentar(a)
Postrojenje za preradu pitke vode Pliješ, Foto: Goran Malidžan
Postrojenje za preradu pitke vode Pliješ, Foto: Goran Malidžan

Od prvog januara građani Pljevalja metar kubni vode plaćaju po cijeni koja je za deset odsto umanjena u odnosu na decembarski račun.

To je “Vijestima” potvrdio direktor Vodovoda Mladen Dragašević, uz napomenu da će cijena važiti do kraja godine.

Nižu cijenu vode gađani Pljevalja dobili su zahvaljujući činjenici da lokalni parlament nije održao sjednicu na kojoj je trebalo da se da saglasnost na nove cijene koje je utvrdila Regulatorna agencija za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti.

Lokalna vlast koju je predvodila Demokratska partija socijalista ubjedljvo je poražena na izborima održanim 23. oktobra prošle godine, ali i dalje upravlja lokalnom administracijom zahvaljujući višemjesečnoj blokadi Ustavnog suda, koji nije mogao da riješi prigovore koje joj je podnijela poražena koalicija zbog navodnih nepravilnosti na dva manja birališta u selima Premćani i Odžak.

Regulatorna cijena za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti krajem prošle godine utvrdila je cijenu vode za građane i privredu Pljevalja, koja je trebala da bude povećana između osam do deset odsto u odnosu na prošlogodišnju cijenu.

”Zbog nedostatka skupštine koja je trebalo da da saglasnosti na cijene koje je regulator utvrdio, nismo mogli da dobijemo saglasnost od osnivača i od prvog januara su na snazi privremene cijene koje su umanjene deset odsto u odnosu na decembarski račun”, kazao je Dragašević.

Posljednjih pet godina cijene vode i drugih regulisanih komunalnih djelatnosti ne određuju lokalna preduzeća već Regulatorna agencija.

”Postoji tarifni model koji je donijela Regulatorna agencija za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti i koji se smatra podzakonskim aktom. Po tom tarifnom modelu mi u 2023. godini imamo privremene cijene. Imaće jeftiniju vodu u 2023. nego u prethodnoj godini za deset odsto”, kazao je Dragašević.

Mladen Dragašević
Mladen Dragaševićfoto: Goran Malidžan

Na pitanje zašto kada nijesu usvojene nove cijene, nijesu ostale prošlogodišnje, već su umanjene za deset odsto, Dragašević je pojasnio da je tako zakonom predviđeno u slučaju da lokalna skupština ne da saglasnost na predložene cijene.

Istakao je da preduzeće neće snositi finansijski gubitak zbog smanjenja cijena vode i odvoženja otpadnih voda, jer po zakonu osnivač, Opština, mora preduzeću refundirati razliku u cijeni koja je odobrena i one koja se fakturiše potrošačima.

Dodao je i da cijena ne može biti korigovana ni nakon što se stvore uslovi za održavanje sjednice lokalnog parlamenta na kojoj bi se to odlučivalo jer po zakonu cijena se donosi za cijelu regulatornu godinu, odnosno 12 mjeseci.

”Prema tome, umanjena cijena od deset odsto važiće sve do 2024. godine”, rekao je Dragašević.

Direktor Vodovoda je kazao da su kasnili sa dostavom računa za januar zbog uvođenja novog programa koji će omogućiti kvalitenije praćenje istorije plaćanja računa.

Sama ta transformacija i prelazak iz stare u novu bazu donio je određene probleme gdje smo kasnili sa izdavanjem računa i čitanjem stanja utroška vode. Sad smo to ispravili i radimo račune za februar”, rekao je Dragašević.

Građani Pljevalja, istakao je on, većinom uredno izmiruju obaveze po računima za utrošenu vodu, a stepen naplate je preko devedeset odsto.

Dragašević kaže da za sva neplaćena potraživanja postoje pravosnažne presude a mjesečno podnesu desetak predloga za izvršenje i to rade prema korisnicima koji nisu izmirili račune 12 mjeseci ili im ukupan dug na računu prelazi sto eura.

Krajem decembra prošle godine Vodovod je imao 8.222 korisnika iz kategorije domaćinstva.

Bonus video: