Ministarstvo odbrane: Nastaviti uspješnu saradnju Crne Gore i Norveške

Kako je saopšteno iz Ministarstva Odbrane, Perović je naglasio da Norveška predstavlja prijatelja i važnog saveznika u NATO-u za Crnu Goru

4308 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo odbrane
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo odbrane

Norveška će nastaviti da bude pouzdan saveznik Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore i da podržava dalji razvoj odbrambenog sistema, kazao je izaslanik odbrane Norveške, Dag Magne Lunde.

Lunde je, tokom razgovora sa državnim sekretarom Ministarstva odbrane, Krstom Perovićem rekao da je uvjeren da će se uspješna saradnja nastaviti i u narednom periodu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva Odbrame, Perović je naglasio da Norveška predstavlja prijatelja i važnog saveznika u NATO-u za Crnu Goru.

"On je istakao značajnu podršku razvoju i reformskom procesu sistema odbrane Crne Gore, kroz uspješnu realizaciju projekata koji su doprinijeli jačanju odbrambenih kapaciteta i sposobnosti”, kazali su iz MOD-a.

Perović se zahvalio i na brojnim donacijama Norveške Crnoj Gori, kao i podršci razvoju Balkanske medicinske namjenske jedinice i stvaranju uslova da se ona angažuje u regionu ali i u međunarodnim misijama.

Sa sastanka
Sa sastankafoto: Ministarstvo odbrane

On je istakao da je rat u Ukrajini promijenio ne samo bezbjednosnu arhitekturu, već i strateško i taktičko razmišljanje.

Kako je Perović saopštio, Crna Gora će nastaviti sa pružanjem humanitarne, finansijske i vojne podrške Ukrajini.

On je upoznao izaslanika odbrane da je budžetom za ovu godinu Crna Gora dostigla izdvajanje od dva odsto BDP za odbranu, od čega je značajan dio namijenjen modernizaciji Vojske.

U saopštenju se navodi da je izaslanika odbrane Norveške u posjetu primio je i zamjenik načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore Željko Radulović.

“Sagovornici su se složili da oružane snage dvije zemlje imaju dobru saradnju, kao i da postoji prostor za njeno proširenje”, kaže se u saopštenju.

Bonus video: