Nikšić: Otvoren Dom za starije i odrasle osobe sa invaliditetom

Ukupna vrijednost projekta je oko 4,8 miliona eura

9606 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović otvorio je Dom za starije i odrasle osobe sa invaliditetom u Nikšiću.

Otvaranju su prisustvovali i Rikardo Seri, zamjenik šefice kancelarije EU u Crnoj Gori, i predstavnik Razvojne banke Savjeta Evrope.

Adrović je podsjetio da su smještajni kapaciteti Doma, koji je prve korisnike primio krajem februara, 208 jedinica, od toga 104 za raseljena i interno raseljena lica, a 104 za crnogorske građane.

Dom za stare Nikšić otvaranje
foto: Svetlana Mandić

Kako je kazao, Dom čini pet objekata – četiri paviljona za smještaj i upravna zgrada. Paviljoni su za demenciju, palijativu, gerijatriju i psihogerijatriju, a pored smještaja, ustanova nudi niz drugih usluga i povoljnosti za starije osobe, kao što su fizioterapija, radno-okupaciona terapija, primarna zdrastvena zaštita, usluge frizeraja, šnajderaja. Tu su i sala za bilijar, koncertna sala, teretana, biblioteka, slikarski atelje, kao i ljetnjikovac i plastenik gdje će moći da sade voće i povrće.

Ukupna vrijednost projekta je, kazao je ministar, oko 4,8 miliona eura, od čega su donatorska sredstva 3,4 miliona, dok je nacionalna kontribucija 1,4 milion eura.

Izgradnja Doma za stare, na mjesto nekadašnje vojne kaserne pod Trebjesom, počela je u oktobru 2019. godine u okviru Regionalnog stambenog programa. Rikardo Seri je kazao da je EU u regionalnom stambenom programu, projektu koji je trajao deset godina i koji se privodi kraju, učestvovala sa 80 odsto sredstava i da su ponosni što su uspjeli da pomognu osjetljivim kategorijama kao što su interno raseljena lica, socijalni slučajevi i osobe sa invaliditetom. Za vrijeme trajanja projekta, prema njegovim riječima, uspjeli su da pomognu oko 2.300 ljudi u Crnoj Gori.

Regionalni stambeni program (RSP) je višegodišnja zajednička inicijativa partnerskih zemalja (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora i Srbija) koju podržava međunarodna zajednica i koja za cilj ima zatvaranje poglavlja dugotrajnog raseljavanja u regionu. Razvijen je u partnerstvu između partnerskih zemalja i OEBS-a, UNHCR-a i Evropske komisije.

Predsjednik Opštine Marko Kovačević obećao je da će se potruditi da korisnicima dodatno uljepšaju boravak u Domu, pa će lokalna turistička organizacija organizovati za njih izlete kako po Nikšiću, tako i po ostalim opštinama u Crnoj Gori.

Trenutno je u Domu 15 korisnika, dok je prijavljeno njih još 147 koji će biti primljeni nakon što bude završena kompletna pricedura.

Povodom otvaranja Doma, organizovan je program u kome su učešća uzela kulturno-umjetnička društva iz zemlje i regiona.

Svečanom otvaranju nijesu prisustvovali korisnici zbog, kako su kazali, Covida 19.

Bonus video: