Novi plan za spas centra Kolašina

Vlada bi tokom 11 narednih mjeseci utvrdila novi DUP “Centar”, jer je prošli star deceniju, davno je prevaziđen i nije zaštitio stare objekte u vrijeme hipergradnje. Ekolozi i pojedini odbornici strahuju da se zakasnilo

21780 pregleda 20 komentar(a)
Sačuvati stare objekte u centru: Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Sačuvati stare objekte u centru: Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Tokom narednih 11 mjeseci, prema odluci Vlade, trebalo bi da budu završene izrade i dopune Detaljnog urbanističkog plana (DUP) Centar Kolašin, koji je urađen još 2008. godine i davno je prevaziđen, ali je i najava izrade novog izazvala brigu ekologa i pojedinih Kolašinaca, kako će u periodu hipergradnje bit tretiran osjetljivi prostor centra Kolašina.

U programskom zadatku, koji je Vlada usvojila minule sedmice zajedno sa odlukom o revidovanju DUP-a, navodi se da je cilj “stvaranje kvalitetnog prostora u ambijentalnom, funkcionalnom i arhitektonskom smislu, kao i stvaranje planskih pretpostavki za realizaciju predviđenih sadržaja”.

Istovremeno, ocijenjeno je da važeći DUP do sada nije realizovan u potpunosti.

”Nije ostvarena planska zaštita i rekonstrukcija starih objekata sa karakterističnom gradskom arhitekturom, zbog neizainteresovanosti privatnih vlasnika za zaštitu vrijednog graditeljskog tkiva i nemogućnosti Opštine da otkupi i rekonstriše. Od osnovnih planskih ciljeva takođe koji nije ostvaren je i podizanje nivoa urbaniteta (gradnja uz ulicu, ulični blokovi. trgovi, podzemne garaže, “raščišćavanje unutrašnjosti blokova)”, piše u programskom zadatku.

U narednom planskom dokumentu, sugerisano je, akcenat treba staviti na rekonstrukciju arhitektonski vrijednih objekata i izgradnju objekata od javnog interesa. Posebna pažnja izmjenama i dopunama DUP Centar, između ostalog, trebalo bi da bude posvećana uređenju javnih površina, između ostalog i glavnoj ulici i parkovima.

Važeći DUP Centar donesen je prije deceniju i po. Iz resornog ministarstva i lokalnog Sekretarijata za planiranje prostora “Vijestima” nijesu odgovorili da li je i, ako jeste, kada je donošena odluka o važenje tog dokumenta. Više puta do sada, struka, al ii predstavnici lokalne zakonodavne vlasti iz vremena donošenja tog planskog dokumenta, isticali su, kako tvrde, problematičan način na koji je usvojen.

Iz Inicijative “Zeleni Kolašina”, kažu da brinu, “na koji će način osjetljivi prostor u centru grada biti tretiran tokom perioda izrade izmjena i dopuna DUP-a”.

”U Odluci o izradi trenutno važećeg DUP-a Centar za Kolašin iz 2008. godine postojao je i član 7 koji glasi: “Zabranjuje se svaka gradnja na prostoru koje zahvata plan do donošenja istog, a najduže 12 mjeseci od dana donošenja ove Odluke.” S obzirom na situaciju sa izgradnjom u Kolašinu, te zastarjelost trenutno važećeg plana, mišljenja smo da bi ovaj član morao naći svoje mjesto i u ovoj odluci. Brine nas na koji način će osjetljivi prostor u centru Kolašina biti tretiran tokom trajanja izrade izmjena I dopuna DUP-a, s obzirom na to da je donošenje jednog ovakvog urbanističokg plana jako kompleksan i dug proces”, kazali su iz Inicijative.

Iz te incijative podsjećaju da se već dugo čeka i na izradu i usvajanje PUP-a. Tvrde da “sve i kada bi novi plan bio usvojen kroz 11 mjeseci, to je jako dug period u toku kog ambijent Kolašina ukoliko se nastavi sa ovakvom izgradnjom može biti nepovratno narušen i uništen”.

Na posljednjoj sjednici SO, odbornici vladajuće većine bili su uzdržani oko zaključka kojim je odbornik Pokreta zajedno gradimo Kolašin Bojan Zeković predložio da se Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Vlada pozovu da skrate rok za izmejene i dopune DUP Centar, sa 11 na šest mjeseci. Zaključkom je traženo da se na pola godine zabrani svaka gradnje, osim javne infrastrukture, na prostoru koji zahvata taj planski dokument.

DUP Centar, kako tvrdi Zeković, ne samo da nije usklađen, već je direktno suprotstavljen ciljevima i načelima planiranja i izgradnje definisanim Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata. Prema njegovim riječima, umjesto da štiti prostor, taj dokument “daje smjernice za njegovo uništenje i presudno je važno da se do donošenja izmjena i dopuna postojeće odredbe stave van snage”.

Lokalni parment, prije dva dana, usvojio je odluku kojom su značajno povećane naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta. Na taj način, smatraju u izvršnoj vlasti, uspjeće, između ostalog, i da zaštite prostor u centru grada od nekontrolisane gradnje.

Bonus video: