Prokišnjava krov u područnoj školi u Institutu Igalo: Voda do poda, čeka dogovor uprave i roditelja

U Ministarstvu i školi predlažu da djeca nastavu pohađaju u rekonstruisanoj školi u Sutorini, zbog čega su roditelji ranije protestovali

29672 pregleda 8 komentar(a)
Prostorije škole neuslovne decenijama, Foto: Privatna arhiva
Prostorije škole neuslovne decenijama, Foto: Privatna arhiva

Dok osnovci koji pohađaju nastavu u OŠ “Dašo Pavičić” u Igalu borave u neuslovnim prostorijama koje prokišnjavaju, nadležni i roditelji još nijesu postigli dogovor da li će djeca ubuduće učiti u Sutorini.

Roditelji su u više navrata upozoravali na loše uslove u prostorijama škole u okviru Instituta Igalo, kao i da krov prokišnjava, zbog čega strahuju za bezbjednost djece. Prema posljednjim tvrdnjama dijela roditelja, u učionicama kada je kišovito vrijeme ne pale ni svjetlo ni grijanje, jer se plaše kontakta vode i elektroinstalacija. Fotografije pokazuju da su podovi mokri i da u uglovima prostorije stoje kante za vodu.

Iz Ministarstva prosvjete “Vijestima” su odgovorili da su upoznati sa uslovima u područnom odjeljenju OŠ “Dašo Pavličić” u Igalu, ali i da prostorije ne mogu adaptirati jer nijesu u nadležnosti tog Vladinog resora.

”Imajući u vidu da nije moguće vršiti bilo kakvu adaptaciju objekta, odnosno ustanove koja nije u nadležnosti Ministarstva prosvjete, te da postoji mogućnost privatizacije Instituta Igalo, Ministarstvo je kao alternativno rješenje ponudilo da djeca pohađaju nastavu u školi u Sutorini, koja je u potpunosti adaptirana i opremljena za neometano odvijanje obrazovno-vaspitnog procesa (šest učionica, sportski teren, mogućnost otvaranja balon sale...)”, piše u odgovoru Ministarstva prosvjete.

Dječje odjeljenje Instituta Dr Simo Milošević, u kojem su smještena odjeljenja područne škole u Igalu, izgrađeno je prije Drugog svjetskog rata. Za potrebe Instituta objekat je rekonstruisan i do polovine devedesetih godina prošlog vijeka u njemu je radilo dječje odjeljenje, da bi nakon toga prostor bio ustupljen školi. Privremeno rješenje traje već trideset godina, jer iako je to obećano nije izgrađena nova škola.

Opasnost od kontakta vode i elektroinstalacija u prostorijama
Opasnost od kontakta vode i elektroinstalacija u prostorijamafoto: Privatna arhiva

Vršiteljka dužnosti direktora škole Bosiljka Perunović “Vijestima” je kazala da prostorije Instituta koje se koriste za nastavu nijesu uslovne zbog starosti i višedecenijskog ulaganja i da su prije trideset godina date na korišćenje kao privremeno rješenje do izgradnje nove škole.

”Škola u Sutorini je renovirana i prostorno i uslovno zadovoljava sve potrebe, kako bi se nastava nesmetano odvijala u dvije smjene. Škola u saradnji sa Ministarstvom, roditeljima, lokalnom zajednicom i svima kojima je u interesu da djeca borave u humanim i sigurnim uslovima pokušava da nađe model i dođe do zajedničkog rješenja na obostrano zadovoljstvo”, odgovorila je Perunović.

Nastavu u područnom odjeljenju OŠ “Dašo Pavičić” u Igalu pohađa 159 učenika od prvog do četvrtog razreda, a roditelji su prethodnih dana, na inicijativu škole, odgovarali na anketu da li im je prihvatljivo da djeca ubuduće putuju do sutorinske škole.

Više desetina roditelja krajem prošle godine protestovalo je zbog mogućnosti da djeca od drugog polugodišta pohađaju nastavu u prostorijama škole u Sutorini, tražeći da do izgradnje nove škole djeca idu u matičnu školu na Toploj ili negdje bliže Igalu.

Za rekonstrukciju škole u Sutorini izdvojeno je oko 180.000 eura, što je podrazumijevalo zamjenu bravarije, renoviranje toaleta, uređenje fasade, a zgrada posjeduje pet učionica, hol, zbornicu i prostoriju za dnevni boravak, kao i balon salu, dok bi mlađi osnovci do te škole putovali organizovanim prevozom autobusima. Uprava škole ranije je sa rukovodstvom Instituta razmatrala i opciju da se druge prostorije na istoj lokaciji ustupe na korišćenje školi, ali se od toga odustalo zbog neadekvatnog prostora i uslova.

Bonus video: