Đeka: Ojačati kapacitete lokalnih institucija u zaštiti LGBTI osoba

Do danas je u Crnoj Gori sklopljeno više od 20 istopolnih brakova, kazao je ministar na Evropskoj konferenciji u Kotoru

3357 pregleda 2 komentar(a)
Đeka u Kotoru, Foto: MLJMP
Đeka u Kotoru, Foto: MLJMP

Sve lokalne samouprave u Vladi imaju snažnog i pouzdanog partnera za dalji razvoj programa i unapređenje dijaloga u oblasti uvažavanja, prihvatanja i unapređenja prava LGBTI populacije, poručio je ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka, na otvaranju 5. Evropske konferencije.

Konferencija je počela danas u Kotoru, a sprovodi je Rainbow Cities Network uz podršku Evropske komisije.

Đeka je naglasio, kako je saopšteno iz ministarstva, da je današnji događaj potvrda usmjerenih strateških politika ka većem stepenu ostvarivanja ljudskih prava i sloboda, ka sistemu evropskih vrijednosti, boljem i pravednijem crnogorskom društvu.

On je upoznao prisutne sa aktivnostima na unapređenju zakonodavnog i strateškog okvira koji poboljšava kvalitet života LGBTI osoba.

Đeka je istakao da je Crna Gora prva zemlja koja je tokom procesa pregovora o pridruživanju EU usvojila Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola. „Zakon za osnov ima najrasprostranjeniji model uređenja istopolnih zajednica, i prepoznat je u najvećem broju evropskih zemalja", rekao je Đeka i dodao da je do danas u Crnoj Gori sklopljeno više od 20 istopolnih brakova.

Đeka LGBTI konvencija
foto: MLJMP

Takođe, u izradi je Zakona o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta po osnovu samoodređenja, koji će zaokružiti pravni okvir zaštite prava LGBTI osoba.

Ministar je izjavio da je prošlogodišnja, deseta Povorka ponosa dobar pokazatelj napretka društva u smislu tolerancije i poštovanja različitosti.

On je posebno istakao rezultate saradnje sa nevladinim sektorom koji doprinose zaštiti prava LGBTI osoba, kao i znatno većem stepenu prihvatanja LGBTI osoba u crnogorskom društvu, te da su aktivisti i aktivistkinje iz civilnog sektora, koji se zalažu za unapređenje kvaliteta života LGBTI zajednice u Crnoj Gori, "naši strateški, iskreni i nezaobilazni partneri".

On je kazao da je veoma važno ojačati kapacitete lokalnih institucija kako bi se uspješno sprovodile te politike i obezbijedila zaštita LGBTI osoba od diskriminacije i nasilja. "Jačanjem dijaloga sa predstavnicima lokalnih samouprava približavamo realnost u kojoj žive LGBTI osobe", istakao je.

Kazao je da je resor na čijem je čelu tu za "svaku saradnju koja može unaprijediti kvalitet života naših građana i građanki".

„Kotor predstavlja pozitivan primjer u kontekstu unapređenja kapaciteta lokalnih samouprava, kreiranju lokalnog akcionog plana, ali i kreiranju poštujućeg okruženja za sve građane/ke bez obzira na njihovu različitost, ne samo na nacionalnom već i regionalnom nivou“, zaključio je Đeka.

Bonus video: