Pljevlja: Izgorjeće 1.180 tona briketa i peleta za sezonu

Opština Pljevlja je tenderom tražila 1.000 tona peleta i 400 tona briketa, ukupne vrijednosti 236.000 eura...
0 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 14.09.2017. 18:56h

Opština Pljevlja počela je isporuku briketa i peleta, koji se treću godinu zaredom građanima isporučuju po subvencioniranim cijenama.

Cijena peleta po subvencionisanim cijenama je 104, a briketa 85 eura.

Koordinator za raspodjelu energenata Darko Gazdić kaže da se za briketa prijavilo 130 građana kojima će biti ukupno isporučeno 180 tona. Prvi šleper je već stigao i raspodijeljen je korisicima. Tokom ove sedmice stići će i ostale količine briketa.

Za pelet se prijavilo 500 građana kojima će biti isporučeno 1.000 tona.

Opšina je formirala komisiju koja će provjeravati da li novoprijavljeni za pelet imaju odgovarajuće peći, jer samo oni koji imaju peći za pelet mogu uzimati ogrev po subvencioniranim cijenama.

Tenderom je Opština tražila 1000 tona peleta i 400 tona briketa, ukupne vrijednosti 236.000 eura.

U cilju rješavanja ekoloških problema u Pljevljima Vlada CG je 2015. godine za nabavku peleta i briketa opredijelila 417.500 eura.

U Opštini Pljevlja bili su zadovoljni prošlogodišnjom akcijom i smatraju da je ona doprinijela smanjenju aerozagađenja.

Profesor Mašinskog fakulteta u Podgorici Vlado Ivanović, jedan od obrađivača Elaborata o kratkoročnim i dugoročnim mjerama koje treba preduzeti u cilju smajenja zagađenja vazduha u Pljevljima tvrdi da vrijednosti PM 10 čestica u vazduhu u Pljevljima ne mogu bit smanjene upotrebom briketa i peleta.

Ivanović je na okruglom stolu koji je krajem prošle godine održan u Pljevljima kazao da upotreba briketa ipak doprinosi smanjenju zagađenja u gradu jer upotrebom tog energenta umjesto uglja smanjuje se emisija ugljen-dioksida, sumpor-dioksida i teških metala.

„Zamjena energenta ne može da spriječi zagađenje u Pljevljima, pogotovo kada su u pitanju PM 10 čestice. Ni prečišćavanje dimnih gasova ne mogu da dovedu do nivoa zagađenja koji je prihvatljiv. Jedino moguće rješenje je gašenje izvora. Moraju gradske kotlarnice i individualna ložišta da se ugase i da se nađe drugi način zagrijavanja prostorija u gradu. Toplifikacija je jedini način da grad Pljevlja imaju čist vazduh. Termoelektrana i Rudnik uglja učestvuju u zagađenju ali njihov uticaj nije presudan u zagađenju“, rekao je Ivanović, uz ocjenu da je zagađenje vazduha u Pljevljima katastrofalno.

On je kazao da su u sklopu mjera predložili i izmještanje kotlarnice u Skerlićevoj ulici na novu lokaciju.

Državna komisija za kontrolu javnih nabavki nedavno je poništila tender Opštine Pljevlja za izbor izvođača radova za izgradnju gradske toplane. Toplana je trebalo da se gradi u pljevaljkom naselju Radosavac, a procijenjena vrijednost radova je oko pet miliona eura. Izgradnjom toplane u industrijskoj zoni grada, zatvorila bi se kotlarnica u Skerlićevoj ulici, koja je označena kao jedan od najvećih zagađivača vazduha.

Bonus video: