Hladnjačari blokirali otkup maline za 2023: Maline nemamo gdje da smjestimo

"Smještani kapaciteti su puni i novu malinu nemamo gdje da smjestimo. Ono što nam predstoji jeste problem isplate roda iz prošle godine, jer mi kao mali hladnjačari nemamo toliku akumulaciju novca da podnesemo ovolike gubitke”, kazala je Irma Kujović

8143 pregleda 10 komentar(a)
Sa jednog od protesta malinara, Foto: Jadranka Ćetković
Sa jednog od protesta malinara, Foto: Jadranka Ćetković

Hladnjačari Bijelog Polja obustavili su dalji otkup maline za predstojeću sezonu dok se ne riješi pitanja otkupljene robe iz prošle godine.

To je “Vijestima” potvrdila Irma Kujović iz hladnjača “Emar”.

"Smještani kapaciteti su puni i novu malinu nemamo gdje da smjestimo. Ono što nam predstoji jeste problem isplate roda iz prošle godine, jer mi kao mali hladnjačari nemamo toliku akumulaciju novca da podnesemo ovolike gubitke”, kazala je Kujović.

Hladnjačari su zajedno sa grupom malinara danima protestovali blokirajući saobraćajnice na kružnom toku Riberevine, tražeći da im primi premijer Dritan Abazović i ministar poljoprivrede Vladimir Joković. Nakon sedam dana blokada protesti su odloženi na nekoliko dana

Malinari i hladnjačari su protestovali zbog nemogućnosti plasmana 350 tona maline koja je zarobljena u hladnjačama i što Ministarstvo poljoprivrede "nema sluha za njihove probleme".

Predsjednik Udruženja malinara Malina Polimlja Andrija Delić je kazao da je rod u posljednje dvije godine smanjen skoro dvostruko, i da je uz prosječno povećanje troškova proizvodnje u prosjeku oko 250 odsto, jedina prihvatljiva cijena 4.30 eura.

"Ako uzmememo da su preparati poskupjeli 250 odsto, đubriva 300 odsto, radna snaga sto odsdto, a prinos po hektru je u prosjeku umjesto 8 ili 10 tona, sada iznosi 3,5 ili 4 tone. To nije cijena 4.30 eura, nego je to cijena 1.80 na tu količinu", kazao je Delić.

Malinare su pored hladnjačara podržali i stočari.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (MPŠV) nema zakonske mogućnosti da pomogne malinarima sa sjevera, ali to može uraditi Vlada na osnovu Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, koji predviđa interventne mjere podrške koja bi u ovom slučaju iznosila do 875.000 eura.

Ovo je rečeno “Vijestima” iz MPŠV kojim rukovodi ministar Vladimir Joković, na pitanja da li će taj resor ispuniti zahtjeve grupe malinara i zašto ih niko iz Vlade ne prima na sastanak, dok iz kabineta premijera Dritana Abazovića nisu odgovorili na pitanja.

Iz ministarstva su saopštili da je Zakonom o poljoprivredi predviđeno da Vlada može da primjenjuje interventne mjere kupovine i prodaje, pomoći skladištenju i povlačenju sa tržišta određenih poljoprivrednih proizvoda.

Bonus video: