ASK: Izvještaje o prihodima i imovini dostaviti najkasnije do 31. marta, do sada pristiglo oko 1.700 kartona

Iz ASK -a su kazali da u Crnoj Gori ima gotovo 7.500 javnih funkcionera i državnih službenika koji prijavljuju imovinu na osnovu odredbi Zakona o sprječavanju korupcije i posebnih zakona

7158 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) pozvala je zakonske obveznike da da redovne godišnje izvještaje o prihodima i imovini za prošlu godinu dostave najkasnije do 31. marta i da ne čekaju sami kraj mjeseca.

"Do 20. marta primljeno je oko 1.700 imovinskih kartona. Blagovremenim dostavljanjem izvještaja o prihodima i imovini podržava se jačanje integriteta u vršenju javne funkcije i pomaže ASK -u da efikasnije obavlja svoju zakonsku ulogu", navodi se u saopštenju Agencije za sprječavanje korupcije.

Dodaju da time ubrzava proces kontrole i objave izvještaja na internet stranici ASK -a.

Ističu da je ranijih godina većina izvještaja stizala u završnim danima marta, što je u komplikovalo rad nadležnih odjeljenja i ugrožavalo poštovanje zakonom uređenih rokova.

"Kao prihvaćeni standard u većini zemalja koje sprovode preventivne antikorupcijske mjere, obaveza javnih funkcionera da prijavljuju svoje prihode i imovinu je značajan alat u borbi protiv korupcije, kojim se doprinosi jačanju povjerenja građana u javnu upravu", ističe se u saopštenju.

Iz ASK -a dodaju da u Crnoj Gori ima gotovo 7.500 javnih funkcionera i državnih službenika koji prijavljuju imovinu na osnovu odredbi Zakona o sprječavanju korupcije i posebnih zakona.

"Video uputstvo o preuzimanju obrazaca i proceduri dostavljanja izvještaja može se pronaći na linku", zaključili su iz ASK -a.

Bonus video: