Bokeški forum: Klapa Jadran zaslužuje status NVO od posebnog značaja

Iz Bokeškog foruma kazali da Klapa Jadran pola vijeka čuva tradiciju klapskog pjevanja na ovim prostorima

1183 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Bokeški forum
Foto: Bokeški forum

Iz Bokeškog foruma su saopštili da će predložiti da nevladina organizacija Klapa Jadran dobije status NVO od posebnog značaja.

"Bokeški forum će predložiti da NVO 'Klapa Jadran' bude četvrta nevladina organizacija sa posebnim statusom Opštine. Ovaj status do sada imaju Glazbeno prosvjetno društvo Tivat, Bokeljska mornarica 809 – podružnica Tivat i KUD 'Boka' Tivat", navodi se u saopštenju.

Iz Bokeškog foruma podsjećaju da je Klapa Jadran prošle godine obilježila 50 godina postojanja i da je treća kulturna organizacija po starosti koja svoj rad od osnivanja nije prekidala. Osnovao ju je 1972. godine Ivo Buljanović, tadašnji pjevač hora Jadran iz Tivta.

"Mediteranski način života su belkantističkim pjevanjem, uz Buljanovića, donijeli Nikica Počanić, Đuro Odžić i Đurko Tripović. To je bila prva postava klape. Mijenjala su se vremena, pjevači, pjevanja, aranžmani. Mijenjale su se fešte, televizijske emisije, prigode za nastupanja. Mijenjali su se poznati pjevači uz koje je klapa nastupala. Mijenjali su se voditelji klape, festivali na kojima se učestvovalo i festivali na kojima su se uzimale nagrade", dodaju iz Bokeškog foruma.

Pedeset godina se ipak, ističu, nije promijenilo ono što klapa kontinuirano radi – čuva tradiciju klapskog pjevanja na ovim prostorima.

"Stoga smatramo da Klapa Jadran zaslužuje da dobije status organizacije od posebnog kulturnog značaja za opštinu Tivat", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: