Savez slijepih: Po prvi put omogućena samostalna, tajna i dostojanstvena glasanja

I dalje je primjetna nedovoljna informisanost članova biračkih odbora, pa se tako šabloni za glasanje često nijesu mogli naći na stolu, kako je predviđeno, već u kovertama ili paketima, zbog čega ih je teže pronaći prilikom dolaska birača oštećenog vida na biračko mjesto, naveli su iz Saveza slijepih

1659 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Savez slijepih
Ilustracija, Foto: Savez slijepih

Savez slijepih Crne Gore je izrazio zadovoljstvo što su obezbjeđivanjem adekvatnih šablona za glasanje po prvi put omogućena samostalna, tajna i dostojanstvena glasanja osoba oštećenog vida na predsjedničkim izborima.

"Državna izborna komisija (DIK) je za sva biračka mjesta u Crnoj Gori obezbijedila šablone u tamno plavoj boji sa umetnutim metalnim dijelom, čime su u potpunosti ispoštovane izmjene podzakonskih akata usvojene u martu 2022. godine", saopšteno je iz Saveza slijepih Crne Gore.

I dalje je primjetna nedovoljna informisanost članova biračkih odbora, pa se tako šabloni za glasanje često nijesu mogli naći na stolu, kako je predviđeno, već u kovertama ili paketima, zbog čega ih je teže pronaći prilikom dolaska birača oštećenog vida na biračko mjesto, dodali su iz tog Saveza.

"Još jednom apelujemo na adekvatniju edukaciju članova biračkih odbora u pogledu korišćenja izbornog materijala", kazali su oni.

Napominju da osim adekvatnih šablona, na svim biračkim mjestima našle su se i brošure informativnog karaktera na Brajevom pismu, pa su na taj način osobe oštećenog vida mogle da se upoznaju sa sadržajem glasačkog listića.

"Na ovim izborima evidentni su pomaci kada je riječ o obezbjeđivanju elemenata pristupačnosti za osobe oštećenog vida, budući da su na određenim, ali ne svim, biračkim mjestima bile postavljene etison trake koje osobama oštećenog vida olakšavaju samostalno kretanje unutar biračkog mjesta", istakli su iz Saveza slijepih.

Ukazali su da na nekim biračkim mjestima etison trake nijesu bile adekvatno postavljene.

"Nijesu postavljene od ulaza na biračko mjesto, do stola za kojim sjedi birački odbor, potom do glasačke kabine i glasačke kutije, te je ovaj segment neophodno unaprijediti, kako bi etison trake ispunile svoju suštinsku svrhu, jer samo formalno obezbjeđivanje elemenata pristupačnosti ne doprinosi samostalnosti osoba oštećenog vida", dodali su oni.

Naveli su da i dalje postoji prostor za unaprjeđenje stanja u ovoj oblasti.

"Raduje nas činjenica da tokom ovog izbornog procesa nijesu zabilježeni značajniji slučajevi diskriminacije i kršenja prava i elementarnog dostojanstva osoba oštećenog vida", kazali su iz Saveza.

Iz Saveza slijepih Crne Gore se nadaju da će primjerima dobre prakse svjedočiti i u drugom izbornom krugu, kao i u svim izbornim ciklusima.