Skupština potpisala protokol o saradnji sa Institutom Junus Emre

Time se, kako je istakao sekretar Skupštine Aleksandar Klarić, šalje snažna poruka da je neposredna saradnja istinski putokaz i potvrda nastojanja da postojeće veze dvije strane budu dodatno osnažene

1325 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Potpisivanje protokola o saradnji između Službe Skupštine i Instituta Junus Emre u oblasti unapređenja znanja turskog jezika za službenike parlamenta, snažan je podsticaj daljem unapređenju bilateralnih odnosa Crne Gore i Turske, kazao je generalni sekretar Skupštine Aleksandar Klarić.

Iz Skupštine je saopšteno da su protokol o saradnji potpisali Klarić i Abdurahim Turker, koordinator Instituta Junus Emre.

Klarić je, na sastanku sa Turkerom i ambasadorom Turske u Crnoj Gori Barišom Kalkavanom, istakao da dvije zemlje grade prijateljske i snažne partnerske odnose.

„On je naglasio da je potpisivanje protokola o saradnji između Službe Skupštine Crne Gore i Instituta Junus Emre potvrda više i snažan podsticaj daljem uvezivanju i unapređenju bilateralnih odnosa“, navodi se u saopštenju.

Time se, kako je istakao, šalje snažna poruka da je neposredna saradnja istinski putokaz i potvrda nastojanja da postojeće veze dvije strane budu dodatno osnažene.

Klarić je kazao da je crnogorski parlament snažno motivisan da, kroz proaktivan odnos na svim nivoima, stvori dodatan prostor za jačanje kapaciteta Službe.

On je naveo da je Skupština otvorena da svoje kapacitete i resurse stavi na raspolaganje u cilju realizacije budućih potencijalnih zajedničkih projekata, koji bi značili potvrdu prijateljstva dva parlamenta i dvije države.

foto: Skupština Crne Gore

Klarić je zahvalio Kalkavanu na doprinosu jačanju bilateralnih veza i naveo da je uvjeren da će saradnja dva parlamenta biti dodatno osnažena intenziviranjem kontakata na nivou parlamentarnih administracija.

Kalkavan je zahvalio na pomoći koju je Crna Gora pružila Turskoj nakon nedavnih stradanja uzrokovanih velikim zemljotresom.

On je ukazao na snažno prijateljstvo dva naroda, i istakao da su upravo ove situacije pokazatelj da Turska može u potpunosti da vjeruje Crnoj Gori i u svakom trenutku računa na njenu podršku.

Kalkavan je ocijenio da je saradnja turskog i crnogorskog parlamenta izuzetna, o čemu svjedoče kontakti i međusobno uvažavanje koji postoje i na najvišem parlamentarnom nivou.

On je rekao da je zadovoljan zbog potpisivanja protokola o saradnji, koji vidi kao dodatni doprinos daljem povezivanju dva parlamenta.

Kalkavan je podsjetio na važnost kontakata na nivou grupa prijateljstva, kao i neposrednih posjeta, koje bi u perspektivi bile realizovane i za polaznike kurseva turskog jezika.

foto: Skupština Crne Gore

„Tokom sastanka bilo je riječi o daljim koracima na realizaciji zajedničkih aktivnosti predviđenih Protokolom o saradnji između Službe Skupštinei Instituta Junus Emre, kao i dodatnim mehanizmima jačanja saradnje na nivou administracija dva parlamenta“, dodaje se u saopštenju.