Roditelji crnogorskih studenata koji studiraju u regionu tvrde da njihova djeca nijesu ravnopravna, Ministarstvo negira

Roditelji ističu da ove godine nije napravljena jednstvena rang-lista dodijeljenih kredita za sve studente, državljane Crne Gore, što je ranijih godina bila praksa

28254 pregleda 10 komentar(a)
Ministarstvo: Indeks uspješnosti i prosječna ocjena nijesu isto (zgrada Tehničkih fakulteta/ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC
Ministarstvo: Indeks uspješnosti i prosječna ocjena nijesu isto (zgrada Tehničkih fakulteta/ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC

Roditelji crnogorskih studentata, koji fakultete završavaju u zemljama regiona, tvrde da njihova djeca nemaju ravnopravne uslove u odnosu na kolege u Crnoj Gori kada je u pitanju dodjela studentskih kredita.

Iz Ministarstva prosvjete, međutim, poručuju da nema riječi o bilo kakvoj diskriminaciji i da je sve u skladu sa zakonima.

Roditelji ističu da ove godine nije napravljena jednstvena rang-lista dodijeljenih kredita za sve studente, državljane Crne Gore, što je ranijih godina bila praksa.

”Tako smo došli u situaciju da student sa prosječnom ocjenom 8,46, koji je prvi ispod crte među onima koji studiraju van Crne Gore, ima manje pravo na kredit od studenta koji je tu vrstu podrške dobio i to sa prosjekom 6,37, a studira u Crnoj Gori”, pričaju roditelji.

Podsjećaju i na to da u Crnoj Gori nema dovoljno mjesta za određene fakultete, pa su “maturanti ni krivi ni dužni primorani na studije van države”.

Upravo zbog toga im, poručuju njihovi roditelji, treba pomoći.

”Zar njima vani ne treba više, iako oni ne traže ništa više nego isto. ‘Očistili’ su godine, upisali naredne bez prenijetog ispita sa prosjekom 8,4 ili 7,8, svejedno, a nijesu dobili kredit, iako su ga imali prošle godine”, kažu roditelji, koji su se obratili redakciji.

Iz Ministarstva tvrde da, u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, prava iz studentskog standarda koja se odnose na smještaj u domu, studentske stipendije i studentske kredite pod jednakim uslovima ostvaruju i crnogorski državljani i stranci koji studiraju u Crnoj Gori.

Podsjećaju i na to da je konkurs za dodjelu studentskih kredita raspisan 22. jula 2022. godine.

”Primjera radi, studijske 2021/22. godine, Ministarstvu prosvjete podnijeto je 4.200 zahtjeva za studentske kredite, dok je ove studijske godine interesovanje studenata bilo mnogo veće - podnijeto je 6.700 zahtjeva. U prilog tome ide činjenica da je zaintesovanost studenata za studentske kredite sigurno izazvalo povećanje iznosa studentskih kredita sa dosadašnjih minimalnih 37 na prosječnih 122 eura”, stoji u odgovoru Ministarstva na pitanja “Vijesti”.

Iz resora Miomira Vojinovića ističu da se rang-liste za studentske kredite formiraju isključivo na osnovu uspjeha studenata ostvarenog u toku prethodnog školovanja.

”Studenti koji studiraju u Crnoj Gori se rangiraju na osnovu indeksa uspjeha, a studenti crnogorski državljani koji studiraju van Crne Gore na osnovu prosječne ocjene, bez obzira na broj nepoloženih ispita. Tako recimo student koji studira u Crnoj Gori sa prosječnom ocjenom 9, koji nije položio ispite od 15 ECTS kredita, ima indeks uspjeha 6,75, odnosno student sa indeksom uspjeha 6,37 ima prosječnu ocjenu 8,49. Ostvareni indeks uspjeha i prosječna ocjena su potpuno različite kategorije i zbog toga nije moguće formirati zajedničku listu za sve studente”, pojasnili su iz Ministarstva.

Obećavaju i izradu novog pravilnika kojim će dodatno biti regulisana ta oblast.

”Ono što je sigurno je da ćemo broj kredita koji dobijaju studenti u Crnoj Gori i studenti u inostranstvu, iduće godine odrediti prema interesovanju iskazanom na ovogodišnjem konkursu. To znači da će ukupan broj kredita za koje raspišemo konkurs biti podijeljen prema procentualnom odnosu broja podnesenih zahtjeva studenata koji studiraju u Crnoj Gori i inostranstvu studijske 2022/2023. Da li će ukupni broj kredita biti veći nego ove godine zavisiće od sredstava opredijeljenih budžetom za 2024. godinu”, zaključuju su iz Ministarstva prosvjete.

6,7

hiljada zahtjeva za kredit stiglo je na adresu Ministarstva prosvjete tokom posljednjeg konkursa. Rata kredita kreće se od 112,5 do 161 eura u zavisnosti od godine studija i prosječne ocjene iz prethodne godine studija

Studenti koji studiraju u Crnoj Gori se rangiraju na osnovu indeksa uspjeha, a studenti crnogorski državljani koji studiraju van Crne Gore na osnovu prosječne ocjene, bez obzira na broj nepoloženih ispita”, kažu iz Ministarstva prosvjete

Bonus video: