Čak 20 pobjednika iz Crne Gore: Kreirali više od 50 aplikacija za mobilne uređaje

Crnogorski đaci kreirali više od 50 aplikacija za mobilne uređaje tokom proteklih godina za Regionalni app izazov kompanije M:tel. Samo Elektrotehnička škola “Vaso Aligrudić” iz Podgorice dala je pet regionalnih pobjednika

19395 pregleda 3 komentar(a)
Učenicima iz Bijelog Polja za aplikaciju “Trebovanje” juče uručene nagrade, Foto: Mara Babović
Učenicima iz Bijelog Polja za aplikaciju “Trebovanje” juče uručene nagrade, Foto: Mara Babović

Više od 50 aplikacija za mobilne uređaje kreirali su tokom proteklih godina za Regionalni app izazov učenici iz Crne Gore. Prije nekoliko dana, među tri najbolje, izabrana je aplikacija “Trebovanje”, srednjoškolaca iz Bijelog Polja. Prije njih, čak pet regionalnih pobjednika dala je Elektrotehnička škola “Vaso Aligrudić” iz Podgorice. Učenici iste škole, na državnom, M:tel app konkursu, razvili su čak 20 pobjedničkih aplikacija.

Nagrade za najbolje učenike ovogodišnjeg izazova uručene su juče. Nadežda Sredanović iz M:tela u razgovoru za “Vijesti” podsjetila je na same početke tog nadmetanja, te ispričala šta je takmičenje donijelo tokom svih ovih godina.

”Regionalni app izazov je takmičenje koje zajednički organizuju članice Telekom Srbija grupe već šestu godinu zaredom, kao vid podrške mladim talentovanim pojedincima, koji su pokretači pozitivnih promjena u svojoj zajednici. Čitavu priču su započele naše kolege iz Telekoma Srbija 2011. godine, kad je pokrenut mts app konkurs sa ciljem da podstakne kreativnost, preduzetnički duh i saradnju među učenicima u kreiranju aplikacija za mobilne uređaje. Od 2017, konkurs dobija regionalni karakter i prema istim pravilima se organizuje i u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Na taj način najbolje aplikacije iz sve tri zemlje imaju priliku da učestvuju u Regionalnom app izazovu”, kazala je Sredanovićeva.

App izazov odvija se dijelom onlajn
App izazov odvija se dijelom onlajnfoto: M:tel

Kad se prijave za takmičenje, učesnici, odnosno škole, dobijaju detaljnu tehničku specifikaciju o dozvoljenim tehnologijama. Sredanovićeva, međutim, kaže da ocjena aplikacije prije svega zavisi od udjela originalnog koda u aplikaciji, tj. odnosa originalni - gotov kod, kao i od načina i inovativnosti primjene jednog i drugog koda u konačnom aplikativnom rješenju.

Na pitanje šta se od takmičara očekuje i koja je svrha tog nadmetanja, ona je rekla da “aplikacije treba da budu zanimljive, inovativne i korisne”.

”A prednost dajemo onima koje imaju društveno korisnu ili praktičnu namjenu i koje doprinose razvoju telekomunikacionih usluga, unapređuju upotrebu mobilnih telefona i uređaja, aplikacije koje daju odgovor na neka važna pitanja iz oblasti zaštite životne sredine, racionalnog korišćenja prirodnih resursa i energije, ili doprinose prevenciji lošeg uticaja na zdravlje ljudi”, kazala je Sredanović.

Kako je dodala, budući da su mobilne aplikacije postale neizostavni dio savremenog načina komunikacije, svrha projekta je da omogući učenicima da znanja stečena u školi primijene i u praksi.

”Sa zadovoljstvom iz godine u godinu gledamo kako stasava generacija mladih koja će biti u potpunosti spremna da iznese nove ideje i da odgovori na izazove digitalizacije”, kazala je.

Iz Crne Gore, prema njenim riječima, do sada je na takmičenju prezentovano preko 50 autorskih aplikacija koje su kreirali učenici iz različitih škola širom Crne Gore.

”Moramo ipak da pomenemo Elektrotehničku školu ‘Vaso Aligrudić’ iz Podgorice koja je dala pet pobjednika na Regionalnom app izazovu i preko 20 pobjedničkih aplikacija na državnom, Mtel app konkursu. Od ovogodišnjih, izdvajamo aplikacije Dolly pets, WeConnect i Eco Cycle, ali ni prošlogodišnji pobjednik, aplikacija 6Sense ne zaostaje za ovim aplikacijama”, kazala je.

Ovogodišnje najbolje rješenje iz Crne Gore je aplikacija “Trebovanje”, koju su razvili Alden Hasanović, Milorad Nedović i Anes Čoković, učenici Srednje elektro-ekonomske škole iz Bijelog Polja. Kako je ranije za “Vijesti” ispričao njihov profesor i mentor Dragan Simonović, mobilna aplikacija trebalo bi da korisnicima obezbijedi najpovoljniju ponudu marketa čiji su proizvodi predstavljeni kroz “Trebovanje”.

Mentor pobjedničkog tima Dragan Simonović i Tatjana Mandić, izvršna direktorica M:tela, juče na uručenju nagrada
Mentor pobjedničkog tima Dragan Simonović i Tatjana Mandić, izvršna direktorica M:tela, juče na uručenju nagradafoto: Mara Babović

”To je mobilna aplikacija koja korisnicima omogućava da brzo i ekonomično isplaniraju kupovinu u najbližem ili nekom drugom željenom marketu uz prethodni pregled dostupnih artikala i njihovih cijena”, ispričao je Simonović.

On je pohvalio i rješenja drugih timova iz Crne Gore i kazao da su nijanse odlučivale o pobjedniku.

Iz M:tela Crna Gora kazali su da je na takmičenju ove godine bilo mnogo kvalitetnih aplikacija. Pored pobjedničke aplikacije “Trebovanje”, izdvojili su rješenja učenika iz Sente, Novog Sada i Gradiške.

Učenici Gimnazije “Boljai” iz Sente uradili su aplikaciju “Tower Defense Game”, koja, prema riječima Sredanović, predstavlja zanimljivu igru namijenjenu svim uzrastima.

”Igra je smještena u vrijeme starog Egipta, autentičnog dizajna heroja i oružja, a omogućava kretanje kroz nekoliko nivoa težine i strateško planiranje poteza. Aplikacija je odlična prilika za porodičnu zabavu, ali i učenje o ovom periodu svetske istorije, kazala je ona.

Aplikacija “Dođi na red”, koju su razvili učenici Gimnazija “Jovan Jovanović Zmaj” iz Novog Sada, omogućava korisnicima da virtuelno, iz svoje kuće, čekaju u redu.

”Nezavisno od toga gdje se korisnik aplikacije nalazi, ona mu pruža priliku da putem jednostavnog interfejsa pronađe instituciju od interesa i stekne uvid u vrijeme potencijalnog dolaska na red, čime se sprečava stvaranje gužve i štedi vrijeme korisnika”, pojasnili su iz M:tela.

Iz te kompanije, kako su rekli, posebno preporučuju aplikaciju “Digitalni farmer”, čiji su autori učenici Tehničke škole iz Gradiške.

”Aplikacija povezuje moderne tehnologije i poljoprivredne poslove i korisniku nudi da unaprijedi svoj rad i produktivnost na farmi. Aplikacija ima oko dvadeset funkcionalnosti, nudi savjete o korišćenju pesticida, omogućava razmjenu iskustava između korisnika i druge opcije. Uz IoT tehnologiju, pomoću senzora i drugih uređaja, korisnici mogu da prate statistiku po svojim plastenicima, odnosno vlažnost zemlje, temperaturu vazduha, količinu vode i na osnovu tih podataka donesu bolju odluku o budućim radovima”, pojasnila je Sredanovićeva.

U ranijem razgovoru, mentor bjelopoljskih đaka čija je aplikacija među najboljima na ovogodišnjem Regionalnom app izazovi, kazao je da je obrazovi sistem trom i da je ne prati ubrzan IT razvoj. Iz M:tela su rekli da imaju odličnu saradnju sa profesorima specijalizovanih IT predmeta, koji su mentori prijavljenih timova, ali i da kao kompanija stalno kreiraju idealan ambijent za produkciju ideja i pokretanje biznis planova iz oblasti informacionih tehnologija.

”Ubijeđeni smo da su ovakve inicijative najbolji vid podsticanja preduzetničkog duha kod mladih ljudi, jer im omogućavaju da usavrše profesionalne vještine za neka buduća zanimanja u IT sektoru”, kazala je Sredanovićeva.

Na pitanje da li i kako se mogu koristiti aplikacije koje đaci razvijaju tokom ovog izaziva, pojasnila je da organizatori, članice Telekom Srbija grupe (M:tel Crna Gora, M:tel BiH i Telekom Srbija) imaju pravo da koriste sve aplikacije koje su učestvovale u finalu.

”Ali ostaju u kontaktu sa autorima za dalje korake. Tokom prethodnih godina dio aplikacija je podignut na Google Play Store, pri čemu treba imati u vidu da je u posljednje vrijeme Google pooštrio uslove za plasman aplikacija”, rekla je Nadežda Sredanović.

Bonus video: