CGO: Crna Gora nije učinila ništa kako bi se očuvalo sjećanje na nevino stradale civile u NATO bombardovanju

"Istraživanje CGO pokazuje da građani nemaju dovoljno informacijama o posljedicama NATO bombardovanja, a u formalnom obrazovnom sistemu ovaj istorijski trenutak se ne obrađuje

7405 pregleda 3 komentar(a)
CGO, Foto: CGO
CGO, Foto: CGO

Centar za građansko obrazovanje (CGO) saopštio je da povodom 24 godine od početka NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije (SRJ), odaju počast žrtvama.

Danas se navršava 24 godine od početka NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) u kojem je za 11 nedjelja, prema procjenama različitih izvora, poginulo oko 2.500 civila i oko 1.000 vojnika i policajaca.

"Svo ovo vrijeme, država Crna Gora nije učinila ništa kako bi se očuvalo sjećanje na nevino stradale civile, što je izraz nepoštovanja žrtava i dodatna viktimizacija njihovih porodica. Istraživanje CGO pokazuje da građani nemaju dovoljno informacijama o posljedicama NATO bombardovanja, a u formalnom obrazovnom sistemu ovaj istorijski trenutak se ne obrađuje. Zato je CGO producirao video lekciju o NATO intervenciji 1999.", poručili su iz CGO.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su dodali da je neophodno razviti politiku sjećanja NATO bombardovanja zasnovanu na činjenicama, uključujući popis žrtava, komemoracije svih žrtava nezavisno od etničke pripadnosti i uvođenje ove teme u obrazovni sistem kako bi se izbjegao istorijski revizionizam i jačanje nacionalizma. Odgovornim i multiperspektivnim obrazovanjem o osjetljivim temama gradimo društvo spremno da kritički sagleda sve aspekte sopstvene i regionalne prošlosti", piše u saopštenju CGO.

Bonus video: