"Cilj je poboljšanje energetske efikasnosti u odabranim administrativnim zgradama, obrazovnim i socijalnim ustanovama"

Trening, koji se realizuje u okviru projekta "Inteligentni energetski menadžment i promocija obnovljivih izvora energije – INER", podrazumijevao je prezentaciju softverskog rešenja centralnog informacionog sistema energetske efikasnosti i podršku upravljanju energijom u javnom sektoru

2663 pregleda 0 komentar(a)
Sa treninga, Foto: Svetlana Mandić
Sa treninga, Foto: Svetlana Mandić

Agencija za lokalnu demokratiju organizovala je treći trening za razvoj kapaciteta lokalnih uprava za inteligentnu upotrebu energije i primjenu obnovljivih izvora energije.

Trening, koji se realizuje u okviru projekta "Inteligentni energetski menadžment i promocija obnovljivih izvora energije – INER", podrazumijevao je prezentaciju softverskog rešenja centralnog informacionog sistema energetske efikasnosti i podršku upravljanju energijom u javnom sektoru.

"Cilj projekta je poboljšanje energetske efikasnosti u odabranim administrativnim zgradama, obrazovnim i socijalnim ustanovama, za koje se troškovi za energiju i vodu pokrivaju iz budžeta Crne Gore, kao i ispunjavanje obaveza propisanih Zakonom o efikasnom korišćenju energije, a koje su proizašle iz EU direktiva", kazao je Kerim Međedović iz Agencija za lokalnu demokratiju.

Objasnio je da je centralni informacioni sistem energetske efikasnosti instrument koji je razvila Vlada Crne Gore kroz projekat "Unapređenje energetske efikasnosti u javnim zgradama".

Projekat "INER“ se realizuje u okviru programa prekogranične saradnje Hrvatska,,/ Bosna i Hercegovina / Crna Gora, a partneri su grad Ilok, Opština Laktaši, prijestonica Cetinje, LIR Evolucija, EU Centar i Agencija za lokalnu demokratij. Budžet projekta, koji je počeo u julu 2020. godine i traje do kraja marta ove, je preko 1,1 milion eura.

"Glavni cilj projekta je povećati energetsku efiksanost, upotrebu obnovljivih izvora energije i inteligentno upravljanje energijom kroz promociju, podizanje svijesti, povećanje znanja i kompetencija, kao i razmjenu praksi između projektnih partnera i teritorija", istakao je Međedović.

Bonus video: