PODNIJELI INICIJATIVU VLADI

Juventas i CeMI traže zabranu pušenja u javnim prostorima

U Juventasu i CeMI-ju smatraju da je epidemiološku sliku moguće promijeniti odgovornim odnosom Vlade
3 komentar(a)
cigarete, pušenje, Foto: Boris Pejović
cigarete, pušenje, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.09.2017. 09:43h

Nevladine organizacije (NVO) Juventas i Centar za monitoring i istraživanje (CeMI), podnijele su Inicijativu Vladi kojom su zatražile da uvede zabranu pušenja u javnim prostorima, čime bi se, kako smatraju, omogućila puna primjena važećeg Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda.

U Inicijativi, koja je upućena predsjedniku Vlade Dušku Markoviću, ministru zdravlja Kenanu Hrapoviću, ministru finansija Darku Radunoviću i ministarki ekonomije Dragici Sekulić, ocjenjuje se da je potrebno da Vlada pokrene proceduru izmjene Zakona o taksama na upotrebu duvanskih proizvoda i elektroakustičnih i akustičnih uređaja u ugostiteljskim objektima.

„Time bi se omogućila potpuna primjenu Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda. Smatramo da Zakon o taksama na upotrebu duvanskih proizvoda i elektroakustičnih i akustičnih uređaja u ugostiteljskim objektima, nije trebalo da bude izglasan u ovom obliku, na šta je ukazivala i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO)“, kazali su iz Juventasa i CeMI-ja.

Zakon o taksama na upotrebu duvanskih proizvoda i elektroakustičnih i akustičnih uređaja je, kako smatraju, štetan i njegovo dejstvo nije vremenski ograničeno.

“Stoga, potrebno je ukidanje članova Zakona kojima se omogućava upotreba duvana u ugostiteljskim objektima, čime se sprečava puna primjena važećeg Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda“, kazali su podnosioci Inicijative.

Prema njihovim riječima, Crna Gora je jedna od vodećih država svijeta, po negativnoj statistici u odnosu na korišćenje duvanskih proizvoda.

„Osnovni razlozi kojima se treba voditi pri uvođenju zabrane uporebe duvana u ugostiteljskim objaktima su štetnost duvana i veoma zabrinjavajuća epidemiološka situacija“, ukazali su iz Juventasa i CeMI-ja.

Oni su dodali da su, prošle godine, zabilježena 383 slučaja novooboljelih od karcinoma pluća.

„Prema podacima Specijalne bolnice za plućne boljesti “Dr Jovan Bulajić”, incidenca oboljenja od karcinoma pluća u Crnoj Gori iznosi deset odsto, dok je u Evropi pet odsto“, navodi se u Inicijativi.

U Juventasu i CeMI-ju smatraju da je epidemiološku sliku moguće promijeniti odgovornim odnosom Vlade.

„Udio osoba koje koriste duvan u opštoj populaciji je moguće smanjiti. Moguće je kontrolisati i smanjiti izloženost djece i odraslih duvanskom dimu“, poručili su iz Juventasa i CeMI-ja.

Iz tih NVO su saopštili da postoji podrška javnosti za zabranu pušenja na javnim mjestima.

„Prema rezultatima istraživanja, koje je sprovela SZO u Crnoj Gori, krajem prošle godine, preko 60 odsto crnogorske javnosti podržava mjere zabrane upotrebe duvanskih proizvoda na javnim mjestima i u javnim objektima“, smatraju u CeMI-ju i Juventasu.

Oni su pozvali Vladu na odgovorno postupanje prema zdravlju građana, napominjući da se Crna Gora, domaćim zakonima i međunarodnim ratifikovanim dokumentima, obavezala da će zabraniti upotrebu duvanskih proizvoda u ugostiteljskim objektima.

„Ekonomski aspekt zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima nije negativan, već pozitivan, na što ukazuju komparativne studije“, zaključili su podnosioci Inicijative.

Preporučujemo za Vas