Štrajk zaposlenih u umjetničkom sektoru: "Ne postoje velike i male uloge, ali postoje veliki i mali koeficijenti"

Iako su, kažu, imali sastanke i sa predstavnicima sindikata i sa Ministarstvom, nijesu zadovoljni ponuđenim rješenjima

12352 pregleda 9 komentar(a)
Crnogorsko narodno pozorište, Foto: Luka Zeković
Crnogorsko narodno pozorište, Foto: Luka Zeković

Zaposleni u umjetničkom sektoru ustanova kulture organizovali su danas u Podgorici štrajk upozorenja, nezadovoljni Granskim kolektivnim ugovorom (GKU), koji je potpisan 16. marta, prenosi Portal RTCG.

Umjetnici iz pozorišta, simfonijskog orkestra, likovnjaci i drugi okupili su se u deset sati, u Bokeškoj ulici, uz transparente: "Treba li vam kultura?", "Pozorište je misao o boljem svijetu", "Ne postoje velike i male uloge, ali postoje veliki i mali koeficijenti"...

Najavljeno je da će štrajk, koji organizuje Gradsko pozorište, trajati sat vremena.

Štrajk upozorenja podržali su umjetnici iz Udruženja glumaca Crne Gore, Crnogorskog narodnog pozorišta, Gradskog pozorišta Podgorica, Nikšićkog pozorišta, Kraljevskog pozorišta Zetski dom, Sindikata KIC-a Budo Tomović, Crnogorskog simfonijskog orkestra, Sindikata Muzičkog centra Crne Gore i Sindikalna organizacija CNP-a, pri Uniji slobodnih sindikata Crne Gore.

Neadovoljni su koeficijentima, po kojima umjetnička grupa poslova dobija svega 3,5 odsto povećanja na zarade, dok ostali radnici u kulturi od 20 do 25, pa i više, pokazali su i na dan potpisivanja ugovora.

Iako su, kažu, imali sastanke i sa predstavnicima sindikata i sa Ministarstvom, nijesu zadovoljni ponuđenim rješenjima.

Iz Ministarstva kulture je saopšteno da su juče predstavili potencijalna rješenja, kojim bi se dodatno sagledala specifičnost umjetničke grupe poslova i našao kompromis.