Obuka hidrometeoroloških službi iz Crne Gore i Albanije: Prognoziranje i sistem ranog upozorenja

"Cilj projekta je jačanje kapaciteta ljudi, institucija i službi koji se bave poslovima zaštite i spašavanja za smanjenje rizika od katastrofa kroz edukaciju i podizanje nivoa svijesti građana, modernizaciju opreme i unapređenje saradnje u ciljnom području"

1318 pregleda 0 komentar(a)
Sa obuke, Foto: FORS Montenegro
Sa obuke, Foto: FORS Montenegro

Nevladina organizacija (NVO) Fors Montenegro organizovala je u Podgorici trodnevnu obuku za predstavnike hidrometeoroloških službi iz Crne Gore i Albanije na temu "Prognoziranje i sistem ranog upozorenja".

Obuci je prisustvovalo 27 učesnika koji su, kako su saopštili iz Fors Montenegra, imali priliku da unaprijede znanja iz oblasti ekstremnih vremenskih događaja u kontekstu klimatskih promjena, mjera adaptacije i prilagođavanja i jačanja otpornosti zajednice na ekstremne vremenske događaje, satelitskih produkata i njihove primjene, prognoziranja ekstremnih vremenskih događaja kroz modele visoke rezolucije, upotrebe meteoroloških prognoza za sektorske procjene rizika...

Obuku su održali treneri dr Nataša Strelec Mahović iz Evropske organizacije za eksploataciju meteoroloških satelita (EUMETSAT) i dr Vladimir Đurđević, profesor na grupi za meteorologiju Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Obuka je organizovana u okviru projekta "Nepogode ne poznaju granice 2", koji realizuje Fors Montenegro (Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore).

Obuka hidrometeoroloških službi
foto: FORS Montenegro

"Cilj projekta je jačanje kapaciteta ljudi, institucija i službi koji se bave poslovima zaštite i spašavanja za smanjenje rizika od katastrofa kroz edukaciju i podizanje nivoa svijesti građana, modernizaciju opreme i unapređenje saradnje u ciljnom području", navodi se u saopštenju za javnost pomenute NVO.

Projekat finansira Evropska unija u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija 2014-2020, a ugovorno tijelo za projekat je Ministarstvo finansija Crne Gore. Projekat u Crnoj Gori kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Obuka hidrometeoroloških službi
foto: FORS Montenegro

Iz Fors-a su istakli da glavne aktivnosti projekta uključuju nabavku opreme za zaštitu od poplava i požara, nabavku opreme za prognoziranje hidrometeoroloških prilika i sistem ranog upozorenja, prekogranične obuke, terenske vježbe i radionice za zaposlene u službama i institucijama koje se bave zaštitom i spašavanjem. Tu je i konferencija o jačanju sistema zaštite i spašavanja, kao i obuke vezane za prognoziranje i sistem ranog upozorenja, kampanja informisanja stanovništva o rizicima od poplava, požara i smanjenju rizika od nepogoda, radionice za učenike osnovnih i srednjih škola, vježbe evakuacije...

Projekat se sprovodi u partnerstvu sa Prefekturom Skadar. U Crnoj Gori se realizuje u opštinama Podgorica, Bar, Ulcinj, Budva, Cetinje, Danilovgrad, Andrijevica, Berane, Plav, Petnjica, Gusinje i Rožaje, dok u Albaniji obuhvata region Skadra. Glavne ciljne grupe projekta u Crnoj Gori su opštinske službe zaštite i spašavanja, Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a Crne Gore i Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore.

Bonus video: