DPS: Zdravstveni sistem urušila vlast eksperata, dokrajčila ga vlast iz tehničkog mandata

"Zato saznajemo da u vakcinama iz, očigledno neodgovarajuće proizvodnje u Torlaku koja je, čini se, na silu obnovljena, nema dovoljno bakterije - Bacillus Calmette-Guerin - koja treba da proizvede imuni odgovor kod beba i zaštiti ih od tuberkuloze", navodi se u saopštenju

5762 pregleda 15 komentar(a)
Ilustracija, Foto: DPS
Ilustracija, Foto: DPS

Komisija za zdravstvo Demokratske partije socijalista je poručila da je zdravstveni sistem u Crnoj Gori tako je urušila vlast eksperata, a dokrajčila ga je vlast iz "tehničkog mandata".

"Kao zdravstveni radnici, ali i kao roditelji izražavamo najoštrije kritike Ministarstvu zdravlja i svim nadležnim institucijama koje su dozvolile uvoz, a potom i pustile u promet spornu seriju vakcine BSŽ (proizvođač TORLAK-Beograd, serija 2710822)", navodi se u saopštenju Komisije za zdravstvo DPS -a.

Podsjećamo, sporne serije BCG (BSŽ) vakcine Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak povučene su sa crnogorskog tržišta zbog mogućnosti potencijalnog odstupanja broja živih, atenuisanih bakterija, u odnosu na deklarisani.

Iz Komisije DPS -a dodaju da je neshvatljivo da su naše zdravstvene vlasti, "očigledno s namjerom, ignorisale skandale koji se u susjednoj Srbiji dešavaju sa tom vakcinom".

Podsjećaju da su mediji u Srbiji izvještavali da je pogon za proizvodnju BSŽ vakcina u Torlaku stajao jedno vrijeme, "da je zapušten i da kvalitet proizvodnje mora biti pod znakom pitanja".

"Potom je oktobra 2022. isplivalo da je Srbija uvozila BSŽ vakcine iz Bugarske, jer svojih nije imala, ali da se ispostavilo da u injekciji nema ništa osim fiziološkog rastvora", naglasili su iz Komisije DPS -a.

Kako kažu, sve to nije bio dovoljan razlog našim zdravstvenim vlastima da pojačaju kontrolu.

Dodaju da "zato saznajemo da u vakcinama iz, očigledno neodgovarajuće proizvodnje u Torlaku koja je, čini se, na silu obnovljena, nema dovoljno bakterije - Bacillus Calmette-Guerin - koja treba da proizvede imuni odgovor kod beba i zaštiti ih od tuberkuloze".

Tvrde i da je ovaj skandal najnoviji, te da "nažalost, možda ne i posljednji problem".

"Nedostaju brojni ljekovi i medicinska sredstva za rad sa najugroženijim - onkološkim bolesnicima, ali i sa drugim, hroničnim bolesnicima. Rafovi u apotekama sve su prazniji, termina za specijalističke preglede sve je manje, ali su sve veće gužve u domovima zdravlja", zaključili su iz Komisije za zdravstvo DPS -a.

Bonus video: