Tivatski i novski dio Luštice protiv brze saobraćajnice i jadransko-jonskog gasovoda: Uništiće životni prostor

Mještani jednoglasno traže da ovako ucrtani koridiori budu uklonjeni iz Nacrta Prostornog plana Crne Gore kao krovnog planskog dokumenta u Crnoj Gori kao i iz Prostorno-urbanističkih planova opština Tivat i Herceg Novi

9346 pregleda 15 komentar(a)
Sa zbora mjesnih zajednica, Foto: Siniša Luković
Sa zbora mjesnih zajednica, Foto: Siniša Luković

Žitelji mjesnih zajednica Krtoli i Krašići iz Opštine Tivat i MZ Luštica na teritoriji Opštine Herceg Novi se apsolutno protive planiranim koridorima Jadransko-jonske brze saobraćajnice i Jadransko-jonskog gasovoda koji su ucrtani u Prostornom planu posebne namjene za obalno područje Crne Gore i koji prelaze preko teritorije opštine Tivat i dijela teritorije opštine Herceg Novi, na području poluostrva Luštica.

Zaključeno je to pored ostaloga, sinoć na zboru građana te tri mjesne zajednice, a koji je održan u Domu kulture "Uroš Rautović" u Radovićima.

Skup su organizovale ove tri mjesne zajednice, NVO Matica Boke- podružnica Tivat i Grupa birača Krtoljska lista.

Nakon dvosatne rasprave, jednoglasno je zaključeno da žitelji Krtola, Krašića i MZ Luštica smatraju da koridori buduće Jadransko-jonske saobraćajnice i gasovoda koji preko Luštice treba da prođe prema Hrvatskoj, imaju velikih negativnih uticaja na ljude i životnu sredinu, kao i da vrlo negativno utiču na opšti razvoj ovog područja.

Stoga mještani jednoglasno traže da ovako ucrtani koridiori budu uklonjeni iz Nacrta Prostornog plana Crne Gore kao krovnog planskog dokumenta u Crnoj Gori kao i iz Prostorno-urbanističkih planova opština Tivat i Herceg Novi.

Takođe, zatraženo je da se "prilikom usklađivanja Prostornog plana posebne namjene obalnog područja sa Prostornim planom Crne Gore, sporni koridori uklone iz Prostornog plana posebne namjene obalno područje".

Mještane i njihove stavove podržalo je i rukovodstvo Opštine Tivat a što su im na zboru građana u Krtolima, sinoć prenijeli i potpredsjednik Opštine Jovan Brinić (Krtoljska Lista) kao i opštinska sekretarka za uređenje prostora Milica Manojlović.

Zboru su prisustvovali i predsjednik Skupštine Optine Tivat Miljan Marković (DF) kao i sekretarka Sekretarijata za inspekcijski nadzor, Jelena Šćekić (NP).