"Evropska komisija podržala CInMED da postane član međunarodnih regulatora"

Direktorica CInMED-a i njena zamjenica na zvaničnom sastanku Međunarodnog foruma regulatora medicinskih sredstava u Briselu

3006 pregleda 0 komentar(a)
Mugoša, Rys i Kontić, Foto: CInMED
Mugoša, Rys i Kontić, Foto: CInMED

Evropska komisija (EK) podržala je Institut za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore (CInMED) da postane član Međunarodnog foruma regulatora medicinskih sredstava, saopšteno je iz CInMED-a.

Navodi se da CInMED nastavlja da proširuje mrežu svojih međunarodnih partnera i na polju medicinskih sredstava.

Direktorica CInMED-a Snežana Mugoša i njena zamjenica Mira Kontić prisustvuju zvaničnom sastanku Međunarodnog foruma regulatora medicinskih sredstava (IMDRF) koji se održava u Briselu.

IMDRF je međunarodna organizacija regulatora medicinskih sredstava udruženih u cilju stvaranja jakog i jedinstvenog regulatornog okvira i promocije efikasnih modela za odgovor na rastuće izazove radi zaštite javnog zdravlja i bezbjednosti pacijenata.

"Pored najviših predstavnika EK, sastanku prisustvuju predstavnici svih država članica IMDRF, odnosno najuticajnijih evropskih i svjetskih regulatora, kao što su agencije za ljekove SAD, Brazila, Kanade, Velike Britanije, Japana, Kine, Australije", kaže se u saopštenju.

Predstavnice CInMED-a, kako se navodi, ostvarile su značajne kontakte i razmijene mišljenja po pitanju njegovog razvojnog puta.

"Nakon razgovora na najvišem nivou, uslijedio je poziv predsjedavajućeg IMDRF, Andrzeja Rysa, da CInMED postane punopravni član porodice međunarodnih regulatora na polju medicinskih sredstava", kaže se u saopštenju.

Predstavnice CInMED-a su se, kako se navodi, zahvalile na pozivu i istakle da će preduzeti potrebne aktivnosti radi što skorijeg sticanja članstva u ovoj međunarodnoj organizaciji.

"Na ovaj način CInMED će imati priliku da doprinese i utiče na regulativu i harmonizaciju standarda u ovoj oblasti na internacionalnom nivou", kaže se u saopštenju.

Mugoša je kazala da dostignuća na polju medicinskih sredstava, odnosno uvođenje izuzetno sofisticiranih novih tehnologija u liječenje najkompleksnijih oboljenja pomjera granice konvencionalne medicine.

"Stoga moramo širiti svoje vidike i biti spremni za budućnost koju donosi naučno-tehnološki razvoj, ali i uvoditi mjere koje obezbjeđuju najviši standard zaštite naših pacijenata”, rekla je Mugoša.

Bonus video: