Amnesti internešnal o Crnoj Gori: Bez kazni za ratne zločine, mučenje i napade na novinare

Policija nije reagovala adekvatno na nasilje u porodici, dok su verbalno zlostavljanje i prijetnje diskriminisanim grupama pogoršale etničke podjele, ističu iz međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava

23295 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava “Amnesti internešnal” objavila je izvještaj za ovu godinu, u kome se naglašava odsustvo kazni za ratne zločine, mučenje i napade na novinare u Crnoj Gori.

Policija nije reagovala adekvatno na nasilje u porodici, dok su verbalno zlostavljanje i prijetnje diskriminisanim grupama pogoršale etničke podjele, ističe se u izvještaju.

Podsjeća se da je dvojici premijera izglasano nepovjerenje, što je izazvalo političku krizu.

“Održani su masovni protesti u kojima su građani tražili vanredne parlamentarne izbore, funkcionalan Ustavni sud i promjenu zakona kojim se ograničavaju predsjednička ovlašćenja”, ističe se u dokumentu.

Iz Amnestija navode da su bivša predsjednica Vrhovnog suda i predsjednik Privrednog suda uhapšeni zbog sumnje za korupciju, te da je specijalni državni tužilac uhapšen zbog zloupotrebe službenog položaja. "Evropska komisija je u oktobru pozvala Crnu Goru da primijeni zakone koji jačaju nezavisnost, integritet, odgovornost i profesionalizam pravosuđa", dodaju.

Kada je u pitanju tortura, iz Amnestija navode da je Komitet Ujedinjenih nacija protiv torture ponovio dugogodišnju zabrinutost u vezi sa uslovima i pravima osoba u policijskim pritvorima i zatvorima, kao i zabrinutost u vezi sa izostankom nezavisnih istraga o zlostavljanju. "Pet policajaca je optuženo u martu da su 2020. mučili osumnjičenog Marka Boljevića kako bi iznudili priznanje, a policijski inspektor je kasnije na sličan način optužen zbog takvog postupanja prema Boljeviću i Benjaminu Mugoši”.

Amnesti ukazuje i na 25 prijavljenih napada na novinare.

Podsjeća se da je Vlada u septembru zatražila pomoć od stranih stručnjaka u ponovnoj istrazi slučajeva, uključujući i ubistvo urednika "Dana" Duška Jovanovića 2004. godine.

Vrhovni sud je naložio ponovno suđenje istraživačkom novinaru Jovu Martinoviću, nakon što je ukinuo osuđujuću presudu iz 2020. godine za navodno učešće u trgovini drogom, piše u dokumentu.

Naglašava se, kada je u pitanju nasilje nad ženama i djevojčicama, da su dvije žene ubili njihovi partneri ili bivši partneri.

“Jedna od njih je bila hospitalizovana i policiji je prijavila nasilnog supruga. Komitet UN protiv torture već je dovodio u pitanje nizak nivo krivičnog gonjenja i blage kazne u slučajevima nasilja u porodici”, piše u izvještaju.

Žene aktivne u javnom životu bile su meta mizoginog zlostavljanja, čak i od strane zvaničnika, napominju iz Amnestija.

Iz te organizacije navode i da je neuspjeh Vlade da uskladi odredbe Zakona o životnom partnerstvu iz 2020. spriječio parove koji su vjenčani u inostranstvu da se registruju. "Počinioci su optuženi za napade na prostorije nevladine organizacije Juventas. U julu je predsjednik organizacije Queer Montenegro dobio prijetnje smrću na društvenim mrežama. NVO Spektra je izradila nacrt zakona o priznavanju pola".

Prema UNHCR-u, Agenciji Ujedinjenih nacija za izbeglice, u novembru je manje od 500 osoba ostalo bez državljanstva, uključujući Rome i Egipćane raseljene sa Kosova, i 250 romske djece rođene u Crnoj Gori koja nisu imala dokumentaciju potrebnu za ostvarivanje osnovnih socijalnih i ekonomskih prava, dodaje se u izvještaju.

Prema podacima UNHCR-a, takođe, 6.758 izbjeglica i migranata je ušlo u Crnu Goru do oktobra, ali je samo dva odsto njih zatražilo azil.

Bonus video: