Bregu: Novi zamah u digitalizaciji na Zapadnom Balkanu iziskuje smanjenje digitalnih razlika

Na konferenciji "Ulaganje u digitalizaciju na Zapadnom Balkanu", koju organizuju RCC, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropska investiciona banka (EIB), Bregu je rekla da se vlasti iz regiona ambiciozno i brzo kreću ka ostvarivanju e-usluga, pojednostavljivanju administrativnih procedura i smanjivanju vremena pomoću digitalnih sredstava

2339 pregleda 0 komentar(a)
Bregu, Foto: RCC
Bregu, Foto: RCC

Generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je danas u Sarajevu da novi zamah u digitalizaciji na Zapadnom Balkanu iziskuje poboljšanje dostupnosti e-usluga i smanjenje digitalnih razlika.

Na konferenciji "Ulaganje u digitalizaciju na Zapadnom Balkanu", koju organizuju RCC, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropska investiciona banka (EIB), Bregu je rekla da se vlasti iz regiona ambiciozno i brzo kreću ka ostvarivanju e-usluga, pojednostavljivanju administrativnih procedura i smanjivanju vremena pomoću digitalnih sredstava.

"To nameće potrebu priuštivog pristupa internetu za sve, a posebno u oblastima javnog sektora. Realizacijom inicijativa koje su slične onima u EU, kao što je WiFi4EU, može se poboljšati dostupnost e-usluga i doprinijeti smanjivanju digitalnih razlika. Napori koje Zapadni Balkan ulaže u digitalizaciju doživljavaju novi zamah i novu prasku", kazala je Bregu.

Direktor Odeljenja EBRD za politike, strategije i sprovođenje Kristof Denk rekao je da je Banka pokrenula "Pristup ubrzavanju digitalne tranzicije" kako bi pokazala šta i kako može da uradi na polju digitalizacije za svoje partnere, zemlje i klijente.

"Obnova telekomunikacionih veza je od početka bio naš prvi prioritet i to je ujedno bio i naš prvi projekat u Bosni i Hercegovini nakon rata. Danas digitalizaciju smatramo važnim alatom za unapređenje investicione klime, podsticanje međunarodne trgovine i jačanje transparentnosti i povjerenja u institucije. Ovde smo da podržimo naše partnere na Zapadnom Balkanu na njihovom putu digitalne transformacije", kazao je Denk.

Šef Regionalnog ureda EIB za Zapadni Balkan Alesandro Bragonzi rekao je na konferenciji da je kriza izazvana kovidom-19 ubrzala digitalizaciju, naročito među malim i srednjim preduzećima, ali da su "drugi ostavljeni na začelju i ne mogu uhvatiti korak sa digitalnim talasom".

"Nedovoljan nivo digitalnih usluga ometa ekonomski rast, produbljuje digitalne razlike i povećava rizik od digitalne isključenosti. Ulaganje u širokopojasne mreže i razvoj softvera, kibernetičku sigurnost i inovacije je od presudne važnosti za obezbeđivanje konkurentnosti i veće produktivnosti širom Evrope, ali i ovde na Zapadnom Balkanu", kazao je Bragonzi.

Na skupu, u okviru kojeg je održan i koordinacioni sastanak donatora, čiji je domaćin bio RCC, date su preporuke za prevazilaženje infrastrukturnih i finansijskih nejednakosti u sektoru kroz ostvarivanje napretka ka regionalnom digitalnom prostoru i digitalnim ekosistema, i za povećanje finansijskih mogućnosti za digitalizaciju malih i srednjih preduzeća, navodi se.

Bonus video: