Iz ASK-a spise ne šalju, kače ih na tablu

Institucija za sprečavanje korupcije odbila da dostavi MANS-u dokument u elektronskoj formi, objašnjavajući da je dostupan javnosti, ali na oglasnoj tabli. Odlukom Agencije, Radna grupa radi više od 18 mjeseci, a članovi primaju naknadu od 400 eura mjesečno

20070 pregleda 29 komentar(a)
Perović i Radulović su i članovi Radne grupe, Foto: BORIS PEJOVIC
Perović i Radulović su i članovi Radne grupe, Foto: BORIS PEJOVIC

To što Agencija za sprečavanje korupcije posjeduje podatke, ne znači da će ih građani, mediji ili civilni sektor dobiti u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama, na način na koji su tražili.

Tako je nedavno odbijen zahtjev Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), kojim je tražena odluka o formiranju Radne grupe za utvrđivanje i sačinjavanje liste javnih funkcija i obveznika Zakona o sprečavanju korupcije.

Agencija je u rješenju potvrdila da odluku o imenovanju 11 članova Radne grupe ima, ali da je ne može dostaviti elektronski jer je dokument već dostupan javnosti i to na oglasnoj tabli u prostorijama te institucije.

Novinarka “Vijesti” izvršila je neposredan uvid u odluku u prostorijama Agencije.

Do odluke preko oglasne table ASK
Do odluke preko oglasne table ASKfoto: Miljana Kljajić

Odluku, međutim, nije pronašla na internet stranici Agencije za sprečavanje korupcije.

Radna grupa, prema tom dokumentu, formirana je u septembru 2021, nema oročenja rada, broji 11 članova, a posebnim rješenjem definisana je visina naknade koju primaju. Od tada, prema podacima MANS-a i “Vijesti” na naknade samo za rad ovog tijela utrošeno je oko 80.000 eura.

Milovac: Prepreka za efikasnu borbu protiv korupcije

Način na koji je Agencija odbila pristup informaciji o Radnoj grupi, kaže za “Vijesti” direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac, još jedan je primjer kojim ta institucija “sebe promoviše kao jednu od prepreka za efikasnu borbu protiv korupcije i primjer kako ne treba da izgleda transparentna i odgovorno javna institucija”.

”Svrha Zakona o slobodnom pristupu informacijama jeste da se građanima i drugim zainteresovanim stranama omogući nesmetan i efikasan pristup informacijama koje su posjedu državnih institucija. Ono što Agencija na ovom primjeru pokazuje jeste namjera da se namjerno sakrije ili oteža pristup informacijama i to onima koje treba da poveća transparentnost rada te institucije”, ističe Milovac.

Podsjeća da je MANS od Agencije zatražio dokument na osnovu kojeg je formirana ta Radna grupa.

Milovac: ASK prepreka za borbu protiv korupcije
Milovac: ASK prepreka za borbu protiv korupcijefoto: Boris Pejović

”To je dokument koji postoji u elektronskoj formi i koji je Agencija bez ikakvih poteškoća mogla da objavi na svojoj internet stranici. Umjesto toga, iz Agencije su nas obavijestili da je dokument javno objavljen - na oglasnoj tabli u prostorijama te institucije. U praksi to znači da umjesto da pristupi tom dokumentu preko interneta, svaki zainteresovani građanin bi morao fizički da dođe u tu instituciju i informiše se o njegovom sadržaju”, naglašava Milovac.

On ocjenjuje da je ovakav način “slobodnog pristupa” informacijama “nešto što u Agenciji žele da promovišu kao uobičajenu praksu, a na štetu javnog interesa i prava javnosti da zna, na šta će se MANS svakako žaliti nadležnim organima”.

”Ovo tim prije jer javnost ima pravo da zna koliko je novca potrošeno na rad pomenute radne grupe i ko su njeni članovi”.

Ko je sve u Radnoj grupi i za koji novac

Prema dokumentu, šefica radne grupe je pomoćnica direktorke Nina Paović, a članovi direktorka Jelena Perović, član Savjeta Agencije Momčilo Radulović, kao i zaposleni u toj instituciji Boris Vukašinović, Jasmina Maraš, Marina Mićunović, Marko Škerović, Veljo Brajković, Milena Kustudić, Stefan Radunović, Snežana Đuretić i Milena Lekić.

”Podaci iz godišnjih izvještaja o realizaciji budžeta Agencije za 2021. i 2022. godinu pokazuju da je za naknade članovima ove radne grupe do sada potrošeno čak 73 hiljade eura. Radna grupa je formirana još u septembru 2021. godine odlukom direktorice Perović koja je sama sebe imenovala kao jednog 11 članova radne grupe, na čije čelo je postavila svoju prvu saradnicu, Ninu Paović. Osim njih dvije, dio radne grupe je i član Savjeta Agencije, Momčilo Radulović. Podaci iz imovinskih kartona za 2021. godinu koji su dostupni na sajtu Agencije pokazuju da je visina mjesečne naknade iznosila 400 eura po članu radne grupe”, ističe Milovac.

S obzirom na to da mandat Radne grupe nije oročen, a da je apanaža, prema izvještajima o imovini i prihodima pojedinih članova 400 eura mjesečno, od septembra 2021. do 1. marta ove godine, odnosno za 18 mjeseci, utrošeno je 79.200 eura.

Preliminarni rok probijen, opravdanost upitna

”Radna grupa je i u 2022. godini nastavila da radi na izradi pomenutog spiska javnih funkcionera, a prema tvrdnjama direktorica Agencije Jelene Perović, preliminarni spisak je trebalo da bude kompletiran u januaru ove godine”, ističe direktor Istraživačkog centra MANS-a. Milovac još podsjeća i na to da je “rad Radne grupe, kao i iznosi koji se izdvajaju za nju, krajem prošle godine kritikovo i dio članova Savjeta Agencije”.

”Tada je napomenuto da se radi o enormnim izdvajanjima koja nisu srazmjerna onome što su zahtjevi posla kojima se bavi Radna grupa. Napominje se još da je posao ‘mogao biti mnogo ranije završen uz mnogo kvalitetniju šemu javnih funkcionera na lokalnom i državnom nivou’, te da dužina trajanja radne grupe dovodi u pitanje opravdanost njenog postojanja. Agencija godišnje na različite vrste ‘ostalih primanja’ potroši oko 100.000 eura”, podsjetio je Milovac.

Bonus video: