"Što prije otvoriti tender i uložiti dodatne napore kako bi početak gradnje OŠ Vladimir Nazor bio u avgustu"

"U narednom periodu ću nastojati da školi Vladimir Nazor dam svaki vid prioriteta u cilju što efikasnijeg i bržeg prevazilaženja problema", rekao je predsjednik Vlade Dritan Abazović

12797 pregleda 5 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 30.03.2023. 13:08h

Potrebno je što prije otvoriti tender i uložiti dodatne napore kako bi početak gradnje škole bio u mjesecu avgustu, dok će se u direktnoj komunikaciji sa najboljim ponuđačem pokušati ubrzati sama izgradnja škole kako bi bila pripremljena za otvaranje uoči ili tokom školske 2024/5 godine, zaključak je sa sastanka predsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića i ministra prosvjete Miomira Vojinovića sa rukovodstvom podgoričke Osnovne škole (OŠ) "Vladimir Nazor", Savjetom roditelja i predstavnicima Ministarstva finansija i Uprave za kapitalne projekte.

To je saopšteno iz Vlade Crne Gore.

Abazović je istakao da afirmiše stav ljudi da protestuju za svoja prava, naročito djece koja se bore za što skoriju izradnju novog objekta, razvijajući na taj način i kritički duh.

"U narednom periodu ću nastojati da školi Vladimir Nazor dam svaki vid prioriteta u cilju što efikasnijeg i bržeg prevazilaženja problema", rekao je Abazović.

U saopštenju Vlade se navodi da je direktorica škole Ljiljana Marković upoznala premijera sa teškom situacijom sa kojom se susrijeću đaci, roditelji i nastavnici s obzirom na to da je 1.032 učenika raspoređeno u četiri škole.

"Cilj iniciranja sastanka od strane Škole sa predsjednikom Vlade bio je da premijer svojim autoritetom i zalaganjem da doprinos da početak gradnje bude u mjesecu avgustu ove godine", rekla je Marković.

Vojinović i državna sekretarka u Ministarstvu prosvjete Milijana Vukotić-Jelušić istakli su da je u prethodnom periodu pribavljeno niz potrebnih saglasnosti i da je sve urađeno na transparentan način, a da su u toku i ostale potrebne procedure, apelujući istovremeno na sve institucije da u skladu sa zakonom ubrzaju procedure.

Direktor Uprave za kapitalne investicije Esmin Bećović istakao je da će nakon pribavljanja neophodne dokumentacije od strane Ministarstva prosvjete ekspresno biti raspisan tender i da će Uprava ubrzati sve neophodne procesure, s obzirom na važnost ovog projekta.

Predstavnici Savjeta roditelja istakli su nezadovoljstvo zbog tempa na koji se odvijaju zakonske procedure u problemu rješavanja izgradnje OŠ "Vladimir Nazor".

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Savjeta roditelja Jelena Milošević i Veselin Mitrović, kao i državni sekretar Ministarstva finansija Miloš Medenica.

Predstavnici OŠ "Vladimir Nazor", roditelji i djeca više su puta protestovali, a posljednji put 23. marta ispred zgrade Vlade jer već skoro tri godine nastavu održavaju u prostorijama drugih škola.