Ko je Nikola Terzić, v.d. direktora Uprave policije

Ministar Adžić je tokom pregovora u proteklih nekoliko dana zagovarao opciju da upravo Nikola Terzić u v.d. mandatu preuzme rukovođenje Upravom policije, zbog čega su sa njim u srijedu vođeni višesatni razgovori

82251 pregleda 39 komentar(a)
Terzić i Adžić prije 20 dana u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Terzić i Adžić prije 20 dana u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Vršilac dužnosti (v.d.) direktora Uprave policije Nikola Terzić je u junu prošle godine postavljen za načelnika budvanske policije, kada je na to mjesto došao na zahtjev ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića.

On je danas na tu funkciju izabran nakon smjene Zorana Brđanina sa mjesta direktora Uprave policije.

Terzić je u Budvu doveden nakon što je 17. juna 2022. godine, ispod zidina Starog grada, usmrćen jedan od vođa škaljarskog klana - Milić Minja Šaković.

Ministar Adžić je tokom pregovora u proteklih nekoliko dana zagovarao opciju da upravo Nikola Terzić u v.d. mandatu preuzme rukovođenje Upravom policije, zbog čega su sa njim u srijedu vođeni višesatni razgovori.

Do prošlogodišnjeg imenovanja u Budvi, Terzić nije pokrivao rukovodeće pozicije u policijskoj hijerarhiji, pa je njegovo imenovanje za v.d. direktora Uprave policije pomalo iznenađujući potez ministra unutrašnjih poslova.

Prije toga Terzić je bio inspektor Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala, a potom i inspektor za strance u Graničnoj policiji Bar. Jedno vrijeme je bio i savjetnik bivšeg ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića.

Nikola Terzić hapšen je u krajem februara 2016. godine kao inspektor Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala zajedno sa tadašnjim v.d. šefom tog Odsjeka Daliborom Medojevićem zbog sumnje da su navodno bili odgovorni za nestanak 13 pisama i dva dokumenta zaplijenjenih tokom pretresa kuće Veselina Mujovića.

Terzić je oslobođen tih optužbi.

Terzić i Medojević su tada uhapšeni po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, a nikada nijesu objelodanjene sumnje tadašnje specijalne tužiteljke Lidije Vukčević zbog čega je dala nalog za hapšenje dvojice službenika Uprave policije kao ni konačan ishod tužilačke istrage, koja bi zakonski trebalo da traje najviše 18 mjeseci.

Specijalno državno tužilaštvo je krajem 2020. godine proslijedilo predmet formiran zbog nestanka dokaza tokom pretresa kuće Veselina Mujovića, ali SDT nikada "Vijestima" nije odgovorilo kakva je bila odluka u predmetu te kojem su tužilaštvu navodno dostavili predmet na odluku.

Nakon hapšenja, Terzić i Medojević su negirali sumnje SDT-a, a pušteni su na slobodu odmah nakon saslušanja kod tadašnjeg sudije za istragu.

”Vijesti” su nakon hapšenja inspektora objavile da je među dokazima, koji su tada nestali, bilo 13 Mujovićevih pisama poslatih aktuelnom predsjedniku države Milu Đukanoviću, bivšem šefu policije Veselinu Veljoviću i drugim osobama iz javnog i političkog života.

Navodno, Mujović im je pisao o svojim aktivnostima “u poslovima za državu”. Mujovićeva kuća pretresana je u istrazi otvorenoj nakon što ga je osuđeni šef budvanske kriminalne grupe Svetozar Marović optužio da je od njega na prevaru uzeo blizu 900.000 eura.

Istragom nestanka pisama bavila se 2016. godine i Unutrašnja kontrola MUP-a, koja je radeći na tom slučaju konstatovala da "postoji osnovana sumnja da su policijski službenici Simo Lukačević i Nikola Terzić prilikom preuzimanja pisama počinili teže povrede službene dužnosti odnosno da su nemarno obavili taj zadatak.

Dalibor Medojević uhapšen je ponovo u martu 2022. godine zbog sumnje da je bio povezan sa članovima "škaljarskog" klana...