VIDEO Euromost: Koncesionari nastavili da na sjeveru Crne Gore nekontrolisano sijeku šume

Iz Euromosta su kazali da su u ponedjeljak uz pomoć građana na terenu opštine Pljevlja evidentirali koncesionare, koji ovih dana masovno sijeku šumu, pored ostalog uništavajući i puteve, iako su im ugovori istekli

9752 pregleda 5 komentar(a)
Fotografija koju je dostavio Euromost, Foto: Euromost
Fotografija koju je dostavio Euromost, Foto: Euromost

Nevladina organizacija (NVO) Euromost objavila je video u kome se kako su naveli vidi da su koncesionari nastavili da na sjeveru Crne Gore nekontrolisano sijeku šume.

Iz Euromosta su kazali da su u ponedjeljak uz pomoć građana na terenu opštine Pljevlja evidentirali koncesionare, koji ovih dana masovno sijeku šumu, pored ostalog uništavajući i puteve, iako su im ugovori istekli.

"Uvidom u ugovore koje je u 2022.godini Uprava za šume i njen v.d. direktor potpisao sa ovim koncesionarom se vidi, da isti imaju ugovore u tri područne jedinice Pljevalja i da su ti ugovori istekli zaključno sa 12. mjesecom 2022. godine, dok se na sajtu ne nalazi da su produživani", ističe se u saopštenju Euromosta.

Oni su dodali da se postavlja pitanje kako može ovaj koncesionar da sječe i dalje šumu u ovim područnim jedinicama, a da mu je ugovor istekao.

"Iz Uprave za šume nam je odgovoreno, da je v.d. direktor Uprave za gazdovanje šumama i lovištima, odmah nakon prijema našeg obavještenja, naložio načelnici Odsjeka za korišćenje šuma i nedrvne šumske proizvode, da o ovom slučaju obavijesti nadležnog šumarskog inspektora i rukovodioca PJ Pljevlja, kako bi u što kraćem roku izašli na teren i provjerili stanje na terenu, izvršili kontrolu i utvrdili činjenice i preduzeli dalje radnje u zavisnosti od prikupljenih činjenica", kazali su iz Euromosta.

Međutim, navode da su juče nakon zajedničke aktivnosti sa lugarom sa kojim su osmatrali to područje, evidentirali dronom da je isti koncesionar nastavio da sječe šumu na tom području, da bi danas nastavio da je izvlači preko puteva koje koriste građani sa bjelopoljskog područja, a što su isti reagovali i odmah prijavili Sekretarijatu za inspekcijske poslove.

"O čitavom slučaju Euromost je obavijestio i Upravu za inspekcijske poslove, kao i ostale nadležne institucije, pored ostalih i Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije, koji su na poslednjoj sjednici donijeli Odluku, da će se suprostaviti nastavku uništavanju šuma na sjeveru Crne Gore", naveli su iz NVO Euromost.

Bonus video: