SDP traži da se čuje glas Tivćana o aerodromu

Prema inicijativi SDP, referendumsko pitanje glasilo bi: "Da li da aerodromTivat ostane u postojećem svojinskom-pravnom statusu"
69 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 13.09.2017. 13:34h

Opštinski odbor Socialdemokratske partije Tivta počeo je danas akciju prikupljanja potpisa građana na inicijativu za održavanje sjednice Skupštine opštine na kojoj bi se donijela odluka o organizovanju lokalnog referenduma, kako bi se Tivćani izjasnili o namjerama Vlade da „valorizuje“ ovdašnji aerodrom.

Prema inicijativi SDP, referendumsko pitanje glasilo bi: "Da li da aerodromTivat ostane u postojećem svojinskom-pravnom statusu"

Vlada, kako je ranije istakao premijer Duško Marković, namjerava da tivatski aerodrom izda u dugoročni zakup zainteresovanom investotoru spremnom da uloži novac u prijeko potrebno proširenje i modernizaciju kapaciteta te vazdušne luke.

Ministar saobraćaja Osman Nurković (BS) nezvanično je najavio da će se aerodorm dati u koncesiju na 30 godina. Protiv takvih namjera Vlade koje su ocijenili kao privatizaciju aerodroma na mala vrata, izjasnila se kompletna tivatska i opozicija na državnom nivou, kao i članica vladajuće koalicije SD, dok je HGI nakon inicijalnog protivljenja, počeo da ponavlja argumentaciju svojih partnera DPS i Vlade o navodnom lošem stanju na aerodromu kao produktu dosadašnjeg upravljanja tim resursom od strane državnog preduzeća „Aerodromi Crne Gore“.

„Kako bi nastavio da se razvija i doprinosi prosperitetu Tivta i naših sugrađana, aerodromi se ne smije prodavati ili “valorizovati” bez ijednog papira ili studije kojim bi se to opravdalo. Zbog toga pozivamo naše sugrađane da nam daju podršku, kako bi u najkraćem roku organizovali referendum na kojem bi dali svoje mišljenje, za koje nas niko do sad iz DPS Vlade ili DPS tivatske vlasti nije pitao”, saopštili su prije dva dana iz tivatskog SDP.

Da bi SO Tivat raspisala lokalni referendum, neophodno je da se prikupe potpisi podrške 5% od ukupnog broja punoljetnih građana, što znači da iza inicijative SDP treba stati oko 500 Tivćana sa pravom glasa. SDP koja je potpise juče prikupljala na štandu ispred svojih stranačkih prostorija u zgradi stare Opštine, uvjerena je da će bez problema traženi minimum broja potpisa sakupiti već do vikenda jer je samo juče, podršku njihovoj inicijativi iskazalo oko 200 građana.

Galerija

Bonus video: