Zbog straha od porođaja u Domu zdravlja, u Ulcinju samo jedna beba rođena prošle godine

Direktorica Sadija Holaj tvrdi da postoji opravdana bojazan za bezbjedan završetak procedure. Dom zdravlja tražio operacionu salu, iz Ministarstva zdravlja kažu da to nije u skladu sa Zakonom

29122 pregleda 17 komentar(a)
Ulcinjski Dom zdravlja, Foto: Samir Adrović
Ulcinjski Dom zdravlja, Foto: Samir Adrović

Samo jedna beba rođena je prošle godine u ulcinjskom porodilištu, iako Dom zdravlja ima prostorne uslove, ali i tri ljekara i pet babica, koji u toj ustanovi rade prirodne porođaje.

U porodilištu bez operacione sale od 2005. godine rodilo se 1.559 beba, ali broj novorođenčadi koji su Ulcinjanji po rođenju iz godine u godinu sve je manji.

Prema podacima Doma zdravlja Ulcinj, tokom prvih šest godina od otvaranja porodilišta vanbolničkog tipa 2005, godišnje se u toj ustanovi rađalo više od stotinu beba. Rekordna godina bila je 2008. godina, kada je u Domu zdravlja Ulcinj obavljeno 170 porođaja.

Broj porođaja bio je sve manji, pa je 2019. i 2020. godine rođeno po 18 beba, 2021. obavljena su četiri prirodna porođaja, a lani samo jedan.

Direktorica Doma zdravlja Ulcinj Sadija Holaj “Vijestima” je kazala da je zbog nedostatka operacione sale opravdan strah za uspješan završetak porođaja u određenim situacijama. To je, tvrdi, razlog zbog kojeg je broj porođaja u njihovom porodilištu manji svake godine.

”Neprekidno tražimo da se naše porodilište opremi operacionom salom po svim standardima i da se stvore uslovi za bezbjedan porođaj”, istakla je Holaj.

Ulcinjski Dom zdravlja, odnosno vanbolničko porodilište, ima porođajnu salu, sobu za porodilje sa bebama sa četiri ležaja, sobu za prijem i pripremu porodilje za porođaj, boks za novorođenčad sa inkubatorom, dvije sobe za trudnice za održavanje trudnoće sa četiri ležaja. Posjeduje i sobe za ljekare i babice, kuhinju i trpezariju za trudnice.

Porodilište bez operacione sale: Sadije Holaj
Porodilište bez operacione sale: Sadije Holajfoto: Privatna arhiva

Holaj je odgovorila da su u porodilištu angažovana tri ginekologa koji rade u dispanzeru za žene kao izabrani doktori i pet babica koje rade u smjenama.

Kazala je da je porodilište u Ulcinju otvoreno 24 sata i da rade u skladu sa izdatim rješenjem Ministarstva zdravlja od prije sedam godina. Tim rješenjem utvrđeno je da Dom zdravlja Ulcinj ispunjava uslove za pružanje stacionarne zdravstvene zaštite iz ginekologije i akušerstva. U pitanju je isključivo stacionarna zdravstvena zaštita, jer Dom zdravlja ne posjeduje operacionu salu i salu za transfuziju.

Komisija Ministarstva zdravlja je u oktobru 2016. godine konstatovala da postoje uslovi za porođaj u slučajevima kada ginekolog procijeni da se može obaviti prirodnim putem.

Iz Ministarstva zdravlja “Vijestima” su odgovorili da porodilište u Domu zdravlja Ulcinj pruža zdravstvene usluge u skladu sa Pravilnikom za pružanje usluga na primarnom nivou zdravstvene zastite i rješenjem Ministarstva zdravlja iz 2016. godine, u kojem se navodi da navedena zdravstvena ustanova ispunjava uslove za pružanje stacionarne zdravstvene zaštite iz ginekologije i akušerstva sa ambulantom.

”Prema informacijama iz ove ustanove, ovo porodilište nesmetano funkcioniše po ovom pravilniku, te je posljednji porođaj obavljen tokom prošle godine”, kazali su.

Iz Ministarstva zdravlja su naglasili da je Vlada obezbijedila sredstva za adaptaciju postojećeg porodilišta, kako bi se poboljšali uslovi za pacijentkinje i zaposlene.

”S obzirom na savremene protokole i smjernice iz ove oblasti, na primarnom nivou se ne vrše planirani, niti komplikovani porođaji, već isključivo završetak već započetog prirodnog porođaja kada uslovi ne dozvoljavaju dalje upućivanje na sekundarni nivo zdravstvene zaštite, odnosno u bolnice, koje imaju operacione sale”, pojasnili su iz Ministarstva zdravlja.

U ovom resoru tvrde i da se na primarnom nivou zdravstvene zaštite, pa ni u Domu zdravlja Ulcinj, ne može planirati opremanje operacione sale. To, kako su pojasnili, nije u skladu sa propisima, jer operaciona sala po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti ne pripada primarnom nivou i domovima zdravlja.

”Takođe, funkcionalnost operacione sale podrazumijeva i medicinski kadar, neophodan za operativni program. Među njima su anesteziolozi, anestetičari, instrumentarke, kao i podrška hirurga i urologa u slučaju neželjenih događaja ili eventualnih komplikacija”, istakli su iz Ministarstva zdravlja.

Iz tog Vladinog resora podsjetili su da slično ulcinjskom, porodilišta na primarnom nivou zdravstvene zaštite koja pružaju stacionarne usluge iz ginekologije imaju i opštine Mojkovac, Plav, Rožaje i Kolašin.

Bonus video: