Iz NVO Osvit pisali Abazoviću, traže mu da smijeni Vojinovića

U NVO Osvit smatraju da ministar prosvjete nije dao doprinos u rješavanju problema vršnjačkog nasilja i da je zanemario sve apele nevladinih organizacija

5697 pregleda 21 komentar(a)
Vojinović, Foto: Luka Zeković
Vojinović, Foto: Luka Zeković

Nevladina organizacija Osvit uputila je otvoreno pismo premijeru Dritanu Abazoviću, u kojem su ukazali na problem vršnjačkog nasilja u državi.

Pozvali su Abazovića da smijeni ministra prosvjete Miomira Vojinovića koji, kako smatraju, nije dao doprinos u rješavanju tog problema, već je zanemario sve apele nevladinih organizacija.

“Poštovani gospodine Abazoviću, osjetili smo potrebu da Vam se obratimo na ovaj način jer je vršnjačko nasilje u svakodnevnom porastu na ulicama naših gradova. Naša djeca su počela da strepe od odlaska u škole koje bi trebale da im primarno pruže obrazovanje a zatim i sigurnost i bezbijednost. Jako smo ljuti nakon saznanja o vršnjačkom nasilju nad dječakom u Danilovgradu gdje su zakazale upravo institucije koje treba da postupaju u skladu sa Zakonom i Ustavom Crne Gore", navodi se u otvorenom pismu koje potpisuje direktorica NVO Osvit Vanja Draganić.

Kazali su kako smatraju da je vrijeme da se te stvari "iz korijena mijenjaju".

"Svako dijete ima ista prava koja stiče rođenjem. Resurs države, gospodine Abazoviću, ne čine materijalne stvari nego ljudi. Ljudski životi su jedinstveni, unikatni zbog čega ih treba čuvati, a isti ne traže mnogo već samo svoja prava. Možda nijeste ni svjesni koje posledice ima vršnjačkog nasilje a dolazimo do stvaranja jednog novog društva koje neće moći da odgovori izazovima koji ga čekaju. Ako se ne budemo bavili ovim problemom sa ciljem pronalaženja rješenja, naša djeca i njihova budućnost postaje neizvjesna što nikako ne želimo", dodaje Draganić.

Kazala je kako smatra da su "bili dovoljno strpljivi čekajući na sastanak" u kojem nude "rješenja za ovaj problem gdje treba zajednički da djelujemo".

"Smatramo Vas za čovjeka koji je donio neke odluke pa Vas zato pozivamo da smijenite ministra prosvete, gospodina Vojinovića koji nije dao doprinos u rješavanju ovog problema, već je zanemario sve apele nevladinih organizacija. Jučerašnji događaj u Danilovgradu još jedan je u nizu koji mu stavljamo na teret jer konstantno izbjegava inicijative za borbu protiv vršnjačkog nasilja od strane brojnih nevladinih organizacija", dodaje se u pismu Abazović.

Iz NVO Osvit su zamolili premijera da se uključi u rješavanje "gorućeg problema".

"Odgovornost nas odraslih je da pružimo podršku, razumijevanje i pomoć da djeca osjete da nijesu sama, samim tim da njihovi roditelji nijesu nemoćni i da nijesu broj već ljudi koje štiti Ustav i Zakon Crne Gore. Kao što znamo boginja pravde je slijepa da niko ne bi mogao uticati na njenu pravednu odluku pa molimo nadležne iz pravosuđa i Uprave policije da se u skladu sa tim i ponašaju. Nigdje nijesmo našli član u Zakonu Crne Gore koji kaže 'šalili se' već je isti precizno i jasno definisan. Kada sa djecom pravimo male propuste, za budućnost stvaramo velike probleme.

"U nadi da shvatate ozbiljnost trenutnog stanja po ovom pitanju želimo da date punu podršku u ovoj borbi jer mislimo da je svima cilj isti a to je budućnost naše djece. Pozivamo Vas na konkretna djela, a ne obećanja da će se nešto promijeniti”, zaključuje se u otvorenom pismu premijeru.