"PODRŠKA SMCG U ZAŠTITI NOVINARA U CRNOJ GORI"

Regionalna platforma: Osuđujemo prijetnje smrću koje je Marković uputio Otaševiću

"Regionalna platforma poziva vlasti, policijske i pravosudne organe Crne Gore da novinarima i medijima omoguće slobodan i bezbjedan rad, da istraže ovaj slučaj i time pokažu da ne tolerišu ovu vrstu krivičnog djela bez obzira na to ko je počinilac"
117 pregleda 1 komentar(a)
Velizar Marković, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Velizar Marković, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Ažurirano: 03.02.2019. 15:24h

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednost novinara, koja zastupa više od 7.800 članova, osuđuje prijetnje smrću koje je brat predsednika Vlade Crne Gore Duška Markovića, Velizar Marković, uputio novinaru dnevnog lista "Dan" Vladimiru Otaševiću, saopšteno je danas iz te organizacije.

U saopštenju se dodaje da je Marković u telefonskom razgovoru vođenom prekjuče uveče Otaševiću, uz brojne najprimitivnije i najvulgarnije psovke, kazao i "ako ćete se na moja leđa j**at ovamo politički i shvatat neke stvari, nemojte se onda zapitat zašto je neko nekoga ubio. Je li ti jasno?" Takođe mu je poručio "da će ga naći" što predstavlja dodatnu prijetnju. Otašević je ranije pisao o imovini porodice premijera Markovića i u tom tekstu se bavio imovinom i njegovog brata Velizara Markovića zbog čega je on bio iziritiran. Otašević je juče zvao Markovića kako bi mu tražio broj njegovog drugog brata. 

"Prijetnja smrću kolegi Otaševiću je najozbiljniji incident koji se u novinarskoj zajednici u Crnoj Gori desio unazad gotovo dvije godine. Ujedno to nam je i pokazatelj da se situacija nije promjenila, već da je samo trebao mali podsticaj onima koji se osjećaju dovoljno moćno u državi koja ne osuđuje napade na novinare, da sebi daju slobodu da prijete i psuju ljude koji rade svoj posao", kazala je predsjednica Sindikata medija Crne Gore Marijana Camović.

U saopštenju se dodaje da Regionalna platforma snažno podržava Sindikat medija Crne Gore (SMCG) i druge novinarske i medijske organizacije u naporima da zaštite novinare i slobodu govora u Crnoj Gori.

"Regionalna platforma poziva vlasti, policijske i pravosudne organe Crne Gore da novinarima i medijima omoguće slobodan i bezbjedan rad, da istraže ovaj slučaj i time pokažu da ne tolerišu ovu vrstu krivičnog djela bez obzira na to ko je počinilac. Od početka godine u Crnoj Gori, računajući i poslednji incident, evidentirano je ukupno 7 slučajeva pretnji novinarima od kojih je najozbiljniji upravo ovaj koji se desio Otaševiću. Napad na novinara je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana", navodi se u saopštenju Regionalne platforme.

Regionalnu platformu Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednost novinara čine: Udruženje/udruga BiH novinari, Sindikat medija Crne Gore, Hrvatsko novinarsko društvo,  Udruženje novinara Kosova, Društvo novinara Makedonije i Nazavisno udruženje novinara Srbije.