DRI: Sprovođenje politike rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori nije u dovoljnoj mjeri uspješno

"Institucionalno nedostaje odgovarajući cjelovit i koherentan okvir za ostvarivanje i unapređenje rodne ravnopravnosti u praksi, jer većina nadležnih i drugih državnih organa često nijesu dosljedni ili u dovoljnoj mjeri posvećeni u sprovođenju svojih zakonskih obaveza u vezi s rodnom ravnopravnošću ili su zaposleni u istim nedovoljno obučeni za sprovođenje rodnih politika"

1700 pregleda 0 komentar(a)
DRI, Foto: DRI
DRI, Foto: DRI

Državna revizorska institucija (DRI) je nakon sprovedenog postupka revizije uspjeha ocijenila da sprovođenje politike rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori nije u dovoljnoj mjeri uspješno.

Iz DRI je saopšteno da je Kolegijum DRI u sastavu: dr Branislav Radulović (Rukovodilac Kologijuma) i dr Milan Dabović (član Kolegijuma), na sjednici Kolegijuma DRI održanoj 31. marta 2023. godine usvojio je Konačni izvještaj o reviziji uspjeha "Uspješnost sprovođenja politike rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori ".

"Važeći normativni okvir podržava i afirmiše rodnu ravnopravnost u Crnoj Gori, i ako još uvijek postoje izazovi u ostvarenju jednakosti u tretiranju i ostvarivanju prava za žene i muškarce. Međutim, institucionalno nedostaje odgovarajući cjelovit i koherentan okvir za ostvarivanje i unapređenje rodne ravnopravnosti u praksi, jer većina nadležnih i drugih državnih organa često nijesu dosljedni ili u dovoljnoj mjeri posvećeni u sprovođenju svojih zakonskih obaveza u vezi s rodnom ravnopravnošću ili su zaposleni u istim nedovoljno obučeni za sprovođenje rodnih politika. Stoga mehanizam odgovornosti za postizanje rodne ravnopravnosti pokazuje slabosti i u onim oblastima gdje postoji njegova odgovarajuća normativna uređenost", ističe se u saopštenju.

Iz DRI su dodali da su takođe, identifikovani nedostaci u sprovođenju i izvještavanju programskog (rodnog) budžetiranja, što kako su kazali ukazuje na potrebu unaprjeđenja i preciznog definisanja nadležnosti i odgovornosti za sprovođenje budžetskih programa kod potrošačkih jedinica.

"U cilju unaprjeđenja sprovođenja politike rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori, vrhovna državna revizija (DRI) dala je subjektima revizije 15 preporuka. U skladu sa Protokolom o saradnji Skupštine Crne Gore i DRI, Konačan izvještaj DRI dostavljen je Odboru za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore. Konačni izvještaj o reviziji uspjeha "Uspješnost sprovođenja politike rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori" je dostupan na zvaničnoj internet stranici DRI", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: