SPUCG: Sistem visokog obrazovanja nije usklađen sa tržištem rada, jedino rješenje je izmjena Zakona

Predsjednik SPUCG-a Andrej Vukčević je, povodom Dana studenata 4. aprila, naveo da se taj datum u Crnoj Gori svake godine obilježava u znak sjećanja na žrtvu Žarka Marinovića, koji je položio život u borbi za studentska prava

5573 pregleda 0 komentar(a)
Foto: SPUCG
Foto: SPUCG

Sistem visokog obrazovanja u Crnoj Gori nije usklađen sa tržištem rada, a jedino rješenje tog problema je cjelovita izmjena Zakona o visokom obrazovanju, saopštili su iz Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore (SPUCG).

Predsjednik SPUCG-a Andrej Vukčević je, povodom Dana studenata 4. aprila, naveo da se taj datum u Crnoj Gori svake godine obilježava u znak sjećanja na žrtvu Žarka Marinovića, koji je položio život u borbi za studentska prava.

“Taj datum osim što podsjeća na podvig, obavezuje sve napredne strane društva da istraju u zaštiti svojih prava i na odbrani najboljih društvenih vrijednosti, da budu nosioci kritičke misli i svega što je progresivno”, rekao je Vukčević.

On je kazao da je kvalitetan obrazovni sistem preduslov za razvoj svakog drugog segmenta društva.

Kako je Vukčević saopštio, hiperprodukcija kadrova, visoka stopa nezaposlenosti svršenih visokoškolaca i ostali aktuelni problemi "koji su postali konstanta", odavno vape za rješenjima.

“Već dugi niz godina insistiramo na boljem kvalitetu studija, većem kvalitetu znanja svršenih visokoškolaca, usklađivanju sa evropskim tržištem visokog obrazovanja, kao i sa tržištem rada”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, nekoliko godina unazad, sistem visokog obrazovanja u Crnoj Gori nije usklađen sa tržištem rada, zbog čega se generacije studenata srijeću sa brojnim posljedicama.

“U tom dijelu, kao jedino rješenje vidimo cjelovitu izmjenu Zakona o visokom obrazovanju, na način koji će omogućiti potpuni sklad između onoga što se od nas očekuje nakon završenih studija, kao i kompetencija i kvalifikacija koje stičemo u toku istih”, rekao je Vukčević.

On je kazao da je u društvu dominantan problem nezaposlenosti mladih, kao i da se produkuje kadar koji u velikoj mjeri ne može da nađe adekvatno radno mjesto u oblasti za koju su se školuje.

Prema riječima Vukčevića, to nije problem samo za studentsku populaciju već i za dugoročnu održivost, konkurentnost i razvoj države.

“Prostora za unapređenje ima i na polju infrastrukture. Posebno treba obratiti pažnju na dio razvojno-investicione politike UCG za kapitalne investicije, kao nastavak kapitalnih investicija iz prethodnih godina”, saopštio je Vukčević.

On je istakao da je neophodno obezbijediti bolje uslove za korisnike studentskih domova, kao ubrzati proces izgradnje novih.

“Nedopustivo je da nedostatak grijanja i tople vode ometaju život i funkcionisanje studenata u studentskim domovima u 21. vijeku, u zemlji koja teži evropskim standardima i evropskoj zajednici”, upozorio je Vukčević.

On je poručio da nastavljaju da insistraju na reformi Programa stručnog osposobljavanja, za koju, prema njegovim riječima, nadležni i dalje nemaju sluha.

Vukčević je istakao da bolje sjutra nije ostvarivo bez progresivne i proaktivne studentske populacije koja je spremna da se nosi sa izazovima savremenog društva.

“Pred nama je zajednička misija da učinimo studentsku populaciju kategorijom stanovništva čiji se glas čuje i čiji se interesi poštuju”, rekao je Vukčević.

On je naveo da zato ohrabruju uključenost studenata i mladih u društvene procese i društveni život, dodajući da je za dostizanje tih ciljeva potrebna podrška cjelokupnog društva, odnosno svih struktura.

“U tom svijetlu, zahtijevamo da studentska populacija bude u fokusu djelovanja nadležnih, kako na Dan studenata, tako i tokom cijele godine”, zaključio je Vukčević.

Bonus video: