Festival vjetra vikendima u aprilu i maju

Tivćani predstavili program drugog izdanja maštovitog i neuobiočajenog festivala

5490 pregleda 0 komentar(a)
Sa prošlogodišnjeg festivala, Foto: Wind fest
Sa prošlogodišnjeg festivala, Foto: Wind fest

Više od 200 učesnika iz zemlje i inostranstva, 35 raznovrsnih dešavanja na deset lokacija u pet vikenda od kraja aprila do kraja maja, obilježiće drugo izdanje Festivala vjetra u Tivtu koji počinje 28. aprila i traje do 28.maja.

Nesvakidašnji festival održivog razvoja, kako ga nazivaju njegovi idejni tvorci iz jedriličaskog kluba “Delfin”, okupiće veliki broj instititucija, firmi, nevladinih organizacija, ustanova i pojedinaca, i velika je morska fešta čiji je cilj promocija pravih vrijednosti i lokalne kulturne i prirodne baštine Tivta i Boke.

Festival vjetra, kako je rečeno juče na pres konferenciji, održaće se pod pokroviteljstvom Opštine, Turističke organizacije, Richard and Frances Godbois Foundation i William Gillespie Foundation iz SAD i Velike Britanije, te brojnih sponzora.

Sa jučerašnjeg presa
Sa jučerašnjeg presafoto: Siniša Luković

”Ideja za ovaj festioval proistekla je iz druženja koje mi inače imamo u našem klubu iz čega se rodila zamisao da svi zajedno, fokusirajući se na sociološki i kulturološki fenomen mobe te vjekovnu upučenost stanovništva ovog kraja na more, napravimo kvalitetan sadržaj pred početak glavne sezone, a koji će biti usmjeren na promociju lokalne kulturne baštine, mora i održivog razvoja. Krenulo se u sve ovo iz ekološke prizme i simbolično je za lajtmotiv festivala uzet vjetar kao ne samo pokretačka snaga jedrilica, već i kao svjevrsni lakmus papir zdravlja cijele planete”, kazao je predsjednik JK “Delfin” dr Frano Tripović.

Festival uključuje brojne koncerte rok i klasične muzike, pozorišne predstave, filmske večeri, predavanja o lokalnoj nematerijalnoj kulturnoj baštini, klimatskim promjenama i njhovom uticajima na turizam, svjetioničarstvu na Jadranu, arheološkim predjelima Boke, savremenim aspektima pomorske djelatnosti u Boki Kotorskoj, te jedriličarske regate u raznim klasama.

Bonus video: