Božović: Studenti će imati pouzdanog partnera u upravi Univerziteta Crne Gore

„Iako izgleda kao floskula, mi profesori smo zaista tu zbog vas, kako bi vam omogućili da, u skladu sa simboličnim značenjem koji 4. april ima, pokažete studenstku smjelost u brorbi sa izazovima današnjice, a posebno onog što slijedi. To nisu ni mali ni jednostavni zadaci, ali mi vjerujemo u vas“, rekao je Božović

3056 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Univerzitet Crne Gore
Foto: Univerzitet Crne Gore

Studenti će, kao i do sada, u upravi Univerziteta Crne Gore imati pouzdanog partnera u nastojanju da se riješe svi predstojeći izazovi, poručio je rektor Univerziteta Vladimir Božović.

Božović je povodom 4. aprila, Dana studenata primio predstavnike Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore (SPUCG), predsjednika tog tijela Andreja Vukčevića, Miloša Roganovića i Filipa Vujovića.

„Iako izgleda kao floskula, mi profesori smo zaista tu zbog vas, kako bi vam omogućili da, u skladu sa simboličnim značenjem koji 4. april ima, pokažete studenstku smjelost u brorbi sa izazovima današnjice, a posebno onog što slijedi. To nisu ni mali ni jednostavni zadaci, ali mi vjerujemo u vas“, rekao je Božović.

Iz Univerziteta je saopšteno da je Božović podsjetio na sve preduzete korake UCG usmjerene na poboljšanje uslova studiranja.

"U prethodne dvije i po godine izborili smo se za bolji budžet Univerziteta Crne Gore i krenuli u realizaciju kapitalnih i infrastrukturnih višemilionskih projekata. Naša kuća znanja postala je veliko gradilište. Renovirali smo zgrade, rekonstrusali amfiteatre, laboratorije, biblioteke... Vratili sjaj prostorijama u kojima se odvija živa riječ nastave i koje su godinama bile izložene zubu vremena, bez višedecenijskog ulaganja... Naravno, prostora za poboljšanje još uvijek ima i mi ćemo nastojati, zajedno sa vama, da ga ispunimo novim zalaganjima", naveo je on.

foto: Univerzitet Crne Gore

Univerzitet je, dodao je, posvećen unapređenju svih servisa koji čine studentski život. Nova E-indeks platforma sve više odmjenjuje rad studentskih službi, dok je elektronski upis uobičajene gužve potisnuo u zaborav. Takođe, zvanični sajt Univerziteta Crne Gore unaprijeđen je devizom lakše, brže i intuitivnije do informacije, a prilagođen je i osobama sa invaliditetom.

„Radili smo i na odgovoru na potrebe tržišta rada kroz otvaranje novih studijskih programa. Od prošle godine imamo moderan i perspektivan studijski program Mehatronika koji obuhvata dicipline iz STEM spektra, odnosno spektra: nauke, tehnologije, inženjeringa i matematike. Za očuvanje umjetničke i istorijske tekovine Crne Gore, otvoren ja studijski program na FLU koji će formirati kadar konzervatora-restauratora“, podsjetio je Božović.

Iz Univerziteta su pojasnili da su pokretanjem programa angažovanja demonstratora, u nastavni i istraživački proces na nivou cijelog Univerziteta, uključeni studenti završnih godina, master ili doktorskih studija.

"Profesionalnu integraciju studenata i razvoj preduzetničke kulture, pored Kancelarije za razvoj karijere, podržava i Frankofona kancelarija za zapošljavanje Univerziteta Crne Gore (CEF Montenegro), osnovana u saradnji sa Frankofonom univerzitetskom Agencijom (AUF). Životni standard studenata podržan je i kroz UCG brendiranu Evropsku omladinska karticu sa odobrenih preko 270 popusta u našoj zemlji i preko 70 hiljada popusta u čitavoj Evropi. Za studente je, u saradnji sa Hipotekarnom bankom, obezbijeđeno i korišćenje Jobiri platforme koja omogućava efikasniji put do odgovarajućeg posla", navodi se u saopštenju.

Predsjednik SPUCG Andrej Vukčević je pozdravio sve novine i ukazao da postoji prostor za poboljšanje na polju infrastrukture.

Među infrastrukturnim problemima, istakao je rekonstrukciju zgrade tehničkih fakulteta, izgradnju fiskulturne dvorane Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću, Kompleksa fakulteta umjetnosti na Cetinju, kao i rekonstrukcija kotlarnice, te sanacioni i investicioni radove u kabinetima, učionicama i amfiteatrima Filozofskog i Filološkog fakulteta u Nikšiću.

Bonus video: