Globalni fond zdravstvenom sistemu obezbijedio donaciju od 570.000 eura

Donacija Kliničkom centru podrazumijeva nabavku kiseoničkog aparata i propratne opreme, instalaciju i obuku osoblja za korišćenje opreme...

3784 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Globalni fond za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije, u partnerstvu sa Ministarstvom zdravlja, Institutom za javno zdravlje i Nacionalnim koordinacionim tijelom za HIV/AIDS obezbijedio je donaciju kiseoničke opreme Kliničkom centru Crne Gore u vrijednosti od 570.000 eura, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

To znači, kako su naveli, da je od 2020. godine ukupna vrijednost dosadašnjih donacija Globalnog fonda zdravstvenom sistemu Crne Gore za odgovor na pandemiju koronavirusa oko 906.000 eura.

"U sklopu Sporazuma između Globalnog Fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije i Ministarstva zdravlja Crne Gore za period od 2022-2024. godine za podršku nacionalnom odgovoru na HIV/AIDS, a nakon dogovora postignutog tokom posjete ministra zdravlja Dragoslava Šćekića ovoj organizaciji krajem prošle godine, Globalni Fond je kroz C19RM mehanizam podrške nacionalnom odgovoru na pandemiju COVID-19 odobrio još jednu izuzetno važnu donaciju zdravstvenom sistemu Crne Gore, odnosno Kliničkom centru u vidu kiseoničke opreme u vrijednosti od 570.000 eura.

"Ova donacija podrazumijeva nabavku kiseoničkog aparata i propratne opreme, instalaciju i obuku osoblja za korišćenje opreme, a uključuje i garanciju od pet godina. Instalacijom ovog sistema će se značajno povećati kiseonični kapaciteti KCCG, neophodni zbog uvećanog broja korisnika imajući na umu da je u toku izgradnja tri klinike, a u planu su i proširenje Instituta za bolesti djece i izgradnja novog krila Kliničkog centra u kojem će biti smještena hematologija i PET-CT. Osim navedenog instalacija sistema će sniziti trenutne troškove za kiseonik i omogućiti održivost sistema", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva zdravlja su zahvalili Globalnom fondu na izuzetno važnoj donaciji koja će, kako su kazali, dodatno doprinijeti većoj pripremljenosti Crne Gore za buduće pandemije i epidemije, kao i na svim dosadašnjim donacijama, kako za nacionalni odgovor na pandemiju koronavirusa, tako i na epidemiju HIV/AIDS-a.

"Posebno ističemo doprinos Instituta za javno zdravlje Crne Gore, Sekretarijata Nacionalnog koordinacionog tijela za HIV/AIDS i nevladinih organizacija čiji zajednički rad doprinosi obezbjeđivanju i operacionalizaciji svih dosadašnjih donacija Globalnog fonda Crnoj Gori.

"Ministarstvo zdravlja i ovim putem izražava spremnost da i dalje unaprjeđuje partnerstvo sa Globalnim Fondom u cilju podizanja otpornosti i spremnosti crnogorskog zdravstvenog sistema na sve sadašnje i buduće pandemije i epidemije", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: