Nikšić dobio novo vozilo za otpad, na Trgu slobode postavljeni polupodzemni kontejneri

"Imamo jednu od najzastarelijih tehnika, a drugi smo grad u državi. Zaslužujemo veća ulaganja, ne samo kroz donaciju, već i druga finansijska sredstva iz drugih izvora, jer ovo je najveća opština bivše Jugoslavije. Da se malo više pažnje okrene prema ovom preduzeću i nadam se da će to tako i biti", kazao je Milatović

6762 pregleda 5 komentar(a)
Novo vozilo za otpad u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Novo vozilo za otpad u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić

Zahvaljujući nevladinoj organizaciji (NVO) Fors Montenegro, nikšićko Komunalno preduzeće dobilo je novo vozilo za odvoz otpada, čija je vrijednost je preko 132.000 eura bez PDV-a, a na Trgu slobode su postavljeni polupodzemni kontejneri, kao nov način ekološki prihvatljivog odlaganja otpada.

Ključeve od novog vozila direktoru Komunalnog preduzeća, Mileti Milatoviću, uručili su Svetlana i Stefan, korisnici Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom.

Milatović se zahvalio na vrijednoj donaciji, ističući da pomenuto preduzeće godinama nije dobilo novo vozilo, da su ranije donacije bile u vidu polovnih sredstava i da se nada da će veća pažnja biti posvećena tom preduzeću, ne samo kroz donacije.

"Imamo jednu od najzastarelijih tehnika, a drugi smo grad u državi. Zaslužujemo veća ulaganja, ne samo kroz donaciju, već i druga finansijska sredstva iz drugih izvora, jer ovo je najveća opština bivše Jugoslavije. Da se malo više pažnje okrene prema ovom preduzeću i nadam se da će to tako i biti", kazao je Milatović.

Veselin Šturanović, izvršni direktor Fors-a, istakao je da su vozilo i polupodzemni kontejneri nabavljeni u sklopu projekta "Prekogranična inicijativa za zaštitu životne sredine", koji finansira Evropska unija.

Podsjetio je da su u okviru pomenutog projekta Komunalnoj policiji i Sekretarijatu za komunalne poslove i saobraćaj Opštine Nikšić prethodno donirali dva nova terenska vozila, a kreirali su i aplikaciju pod nazivom "Čist grad sad".

"Ovi projekti su višestruko korisni jer se kroz njih usvajaju nova znanja, a kada dobijemo konkretna sredstva za rad, kao u ovom slučaju, onda ta znanja možemo i da primjenimo. Otvoreni smo za ovakvu vrstu projekata i trudićemo se da napredujemo onako kako je to potrebno na putu pristupanja prema EU. Moramo se potruditi svi zajedno da naše Komunalno preduzeće radi još bolje i da se reformiše onako kako je to bio slučaj sa komunalnim preduzećima u zemljama bivše Jugoslavije koje su sada u EU. Treba da idemo u tom pravcu, a ovakvi projekti nam u tome pomažu", poručio je predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević.

Ingve Engstrom, šef Sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori, kazao je da su najbolji evropski projekti oni u kojima vide konkretne benefite za građane.

"Ovo vozilo će povećati kapacitet za sakupljanja otpada Komunalnom preduzeću i pomoći će stanovništvu Nikšića da živi u čistijoj sredini. Ovaj konkretni projekat prekogranične inicijative za zaštitu životne sredine čini mnogo više od obezbjeđivanja opreme jer partnerima omogućava da rade zajedno i pronalaze zajednička rješenja, unapređujući kapacitete i svijest o višim ekološkim standardima", kazao je Engstrom.

Kako je istakao, pomenuti projekat je samo jedan od mnogobrojnih primjera kako EU podržava zeleni dogovor u regionu na lokalnom i nacionalnom nivou.

"Uz individualni angažman, značajan rad u lokalnim zajednicama i podršku Evropske unije, Crna Gora može graditi zeleniju i prosperitetniju budućnost za sve", poručio je Engstrom.

Nakon uručenja vozila i predstavljanja aktivnosti projekta, otvorena je dvodnevna konferencija na temu "Unaprjeđivanje upravljanja čvrstim otpadom".

Šturanović je istakao da projekat "Prekogranična inicijativa za zaštitu životne sredine", koji realizuju u partnerstvu sa Gradom Trebinje i Komunalnim preduzećem iz Nikšića, ima za cilj jačanje kapaciteta institucija koje se bave zaštitom životne sredine i informisanje stanovništva o značaju unapređivanja sistema upravljanja čvrstim otpadom i usklađivanja sa standardima Evropske unije u ovoj oblasti.

Glavne aktivnosti projekta uključivale su nabavku vozila i opreme za javna komunalna preduzeća i komunalne inspekcije, kao i nabavku i postavljanje polupodzemnih kontejnera.

Pored toga, kroz projekat su bile organizovane obuke za zaposlene u komunalnim preduzećima i inspekcijskim službama, seminari i prezentacije o dobroj praksi EU u pogledu sistema upravljanja čvrstim otpadom, sprovedeno je istraživanje strukture otpada u ciljnom području i mogućnosti za poboljšanje sistema upravljanja čvrstim otpadom, sprovedena je kampanja informisanja u cilju podizanja nivoa ekološke svijesti građana...

Projekat finansira Evropska unija posredstvom Delegacije EU u Bosni i Hercegovini, u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Njegova ukupna vrijednost je 584.681 euro, od čega je doprinos EU skoro 317.000 eura bespovratnih sredstava.

Bonus video: