CEGAS: Nepromijenjen trend ocjenjivanja tužilaca i način utvrđivanja povrede pravila Etičkog kodeksa

"Pozivamo Ministarstvo pravde i Tužilački savjet da sprovedu pravu reformu, jer postojeće očigledno nijesu dovele do napretka"

3022 pregleda 0 komentar(a)
Foto: CEGAS
Foto: CEGAS

Centar za građanske slobode (CEGAS) saopštio je da izvještaj o radu Tužilačkog savjeta i Državnog tužilaštva za 2022. godinu ukazuje na nepromijenjen trend ocjenjivanja državnih tužilaca, kao i način utvrđivanja disciplinske odgovornosti i povrede pravila Etičkog kodeksa.

"Broj inicijativa podnešenih Komisiji za Etički kodeks državnih tužilaca broji devet predmeta, od kojih ni kod jednog nije utvrđena povreda pravila Etičkog kodeksa", navodi se u saopštenju CEGAS-a.

CEGAS dodaje da je i u ranijim godinama bila slična situaciju, pa je tako u ranijih pet godina, bilo svega četiri utvrđene povrede pravila Etičkog kodeksa.

"Od ukupno šest predmeta disciplinskih postupaka za 2022.godinu, odbijeno je njih pet i samo kod jednog utvrđena odgovornost državnog tužioca, i to novčana kazna od 20% od plate za tri mjeseca, što se ne razlikuje od ranijih sankcija, pa čak i kod težih povreda disciplinske odgovornosti. U petogodišnjem intervalu od 2016. do 2020. godine bilo je svega devet pokrenutih disciplinskih postupaka, od kojih je šest rezultiralo utvrđivanjem disciplinske odgovornosti, gdje su takođe izricane najniže sankcije", piše u saopštenju.

Ocjenjivanje tužilaca, kako navode, bez obzira na izmjenu Pravilnika o ocjenjivanju tokom prošle godine, daje iste rezultate.

"Pa, tako od 29 ocijenjenih tužilaca, svi dobijaju ocjenu 'odličan'", dodaju u saopštenju.

CEGAS napominje da bez valjane izmjene Zakona o državnom tužilaštvu, u vezi sa procedurom ocjenjivanja i utvrđivanja disciplinske i etičke odgovornosti neće biti značajnih promjena u praksi.

"Pa, pozivamo Ministarstvo pravde i Tužilački savjet da sprovedu pravu reformu, jer postojeće očigledno nijesu dovele do napretka", zaključuju u saopštenju.

Bonus video: