MANS: Pritisak Abazovića nas neće pokolebati, namjera je da se aboliraju tajkuni čije poslove premijer pomaže

"Postavlja se pitanje zašto premijer nikada nije iznio sumnje u njegove najbliže saradnike koji su uhapšeni zbog organizovanog kriminala, kao ni u one koji su mu ih predložili"

9958 pregleda 80 reakcija 31 komentar(a)
MANS, Foto: MANS
MANS, Foto: MANS

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) saopštila je danas da ih "pritisak predsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića neće pokolebati".

Ta nevladina organizacija (NVO) je pozvala poslanike Skupštine Crne Gore da "odbiju selektivni zakon o oduzimanju imovine".

Oni su reagovali na to što je Abazović juče ponovo pozvao poslanike da usvoje "antimafija zakon" i zato što je optužio MANS, koji se protivi ovakvom predlogu zakona, da ne želi da se imovina oduzme od kriminalnih klanova.

"Premijer Dritan Abazović je saopštio kako sumnja da MANS ne želi da se kavačkom i škaljarskom klanu oduzme imovina jer se suprostavljamo usvajanju selektivnog zakona o oduzimanju imovine koji su oštro kritikovali brojni eksperti. Činjenica da Vlada uporno insistira da se usvoji predlog zakona za koji znaju da je loš i selekivan, uz ovako izraženu nervozu Abazovića, navodi na zaključak da je u pitanju namjera da se aboliraju pojedini tajkuni čije poslove premijer pomaže i promoviše", ističe se u saopštenju MANS.

Oni su naveli da se "postavlja pitanje i zašto bi se zakon popravljao za pola godine, kako premijer pokušava relativizovati nedostatke Vladinog predloga, a da do tada brojne rupe u tom zakonu iskoriste odabrani kriminalci i tajkuni".

"Postavlja se pitanje zašto premijer nikada nije iznio sumnje u njegove najbliže saradnike koji su uhapšeni zbog organizovanog kriminala, kao ni u one koji su mu ih predložili. Umjesto toga, on optužuje MANS koji je otkrio najveće slučajeve u ovoj državi, zbog čega smo bili predmet brutalnog progona prethodnog režima. Nema tog pritiska bilo koje vlasti zbog koga ćemo odustati od borbe za pravdu i prestati da se suprostavljamo usvajanju selektivnog zakona kojim se aboliraju svi koji su stekli ogromno nezakonito bogatstvo u toku 90 tih godina", rekli su iz MANS.

Poručili su da smatraju da u slučajevima oduzimanja imovine kriminalaca ne smiju odlučivati sudije koje je birala bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, i traže da se uspostavi poseban sud sa sudijama čija imovina i veze sa organizovanim kriminalom su predmet detaljne provjere.

"Zbog toga pozivamo poslanike da ne glasaju za selektivni zakon koji predlaže Vlada, uprkos pritiscima odlazećeg premijera, već da održe višegodišnja obećanja da će sva nezakonito stečena imovina biti oduzeta i vraćena u državni budžet", zaključuje se u saopštenju MANS.

Bonus video: