Država tužila direktoricu ASK: Perović da vrati novac od prodatog stana

Zaštitnica imovinsko-pravnih interesa u tužbi ističe da se direktorica ASK obavezala da će na sudijskoj funkciji ostati najmanje još pet godina od dana zaključenja ugovora za nekretninu po povoljnim uslovima

26517 pregleda 230 reakcija 24 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Država Crna Gora traži da direktorica Agencije za sprečavanje korupcije Jelena Perović nadoknadi tržišnu vrijednost stana koji je dobila po povoljnim uslovima jer je prekršila ugovor koji je kao tadašnji sudija početkom 2018. potpisala sa Osnovnim sudom Cetinje.

To stoji u tužbi dostavljenoj podgoričkom Osnovnu sudu, koju u ime države i Osnovnog suda Cetinje potpisuje zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Bojana Ćirović.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) krajem novembra prošle godine je od Ćirovićeve tražila da u ime države zatraži naknadu štete zbog neispunjavanja ugovorene obaveze prilikom kupovine stana po povoljnim uslovima.

Prema ugovoru, koji je tada MANS dostavio instituciji Zaštitnika, direktorica ASK-a nije ispunila obavezu predviđenu ugovorom - nije ostala na funkciji sudije pet godina, odnosno do 2023.

U tužbi se navodi da je stan dobila na osnovu odluke Sudskog savjeta (Komisije za rješavanje stambenih potreba sudija), na osnovu oglasa Osnovnog suda na Cetinju.

”Ugovorom o prodaji nepokretnosti od 11. 01. 2018. godine, ugovoreni su uslovi za prodaju nepokretnosti, stana oznake D5, površine 86,45 metara kvadratih i ostave u suterenu površine 7,74 kvadrata. U dijelu ugovora koji se odnosi na cijenu i način plaćanja, previđeno je da prodajna cijena iznosi 31.960,30 eura, koju će kupac isplatiti privatnom partneru iz Ugovora o javno-privatnom partnerstvu UZZ broj 325/2017”, stoji u tužbi, u koju su “Vijesti” imale uvid.

Zaštitnica Ćirović dalje navodi da se Jelena Perović ugovorom obavezala da će ostati na sudijskoj funkciji najmanje pet godina od dana zaključenja ugovora.

”…A u slučaju da joj svojom voljom prestane sudijska funkcija prije navedenog roka, ista se obavezala da vrati stan ili nadoknadi njegovu tržišnu vrijednost koja je važila na dan zaključenja… Tužena nije ispoštovala pomenutu ugovornu obavezu, s obzirom na to da joj je 24. 07. 2020. godine po sopstvenoj volji prestala sudijska funkcija, a da je 25.07. 2020. imenovana za direktoricu Agencije za sprečavanje korupcije. Dakle, navedeno upućuje na zaključak da je tužena u konkretnom slučaju u obavezi da izvrši povraćaj predmetnog stana ili naknadi njegovu tržišnu vrijednost na dan zaključenja ugovora o prodaji”, ističe Ćirovićeva u tužbi.

Ona podsjeća da se direktorica ASK-a nije upisala kao vlasnik stana, već da ga je prodala.

Zaštitnica Ćirović je od podgoričkog Osnovnog suda tražila da obaveže Perovićevu da državi zbog neispunjavanja ugovorne obaveze, naknadi štetu, u iznosu koji će biti preciziran nakon vještačenja.

Platila nekretninu 32.000, prodala je 73.000 eura

MANS je krajem novembra saopštio da su došli do podataka da je Perovićeva, dok je još bila na čelu Osnovnog suda na Cetinju, prodala fizičkom licu stan koji je dobila po cijeni od oko 32.000 eura.

Kazali su da je stan prodat po cijeni od 73.000 eura i da je ona taj posao i posebno ovjerila svojim potpisom kao predsjednica suda.

Iz Agencije tada, u odgovorima “Vijestima”, nijesu komentarisali, ali ni demantovali obavezu iz ugovora potpisanog 2018, prema kojoj je Perovićeva trebalo da po dobijanju stana po povoljnim uslovima, narednih pet godina ostane na sudijskoj funkciji.

Poručili su da MANS “nastavlja da koristi svoj medijski uticaj za vršenje pritisaka na institucije i targetiranje ljudi koji ih vode”.

Bonus video: