Podnijeta inicijativa za osnivanje prvog omladinskog romskog parlamenta u Nikšiću

Kako je kazao Nardi Ahmetović, direktor CAREP-a, ne treba o Romima pričati samo kao o narodu koji voli muziku i igru, ili kao o prosjacima

5711 pregleda 36 reakcija 0 komentar(a)
Predata inicijativa za osnivanje omladinskog romskog parlamenta, Foto: Svetlana Mandić
Predata inicijativa za osnivanje omladinskog romskog parlamenta, Foto: Svetlana Mandić

Zahvaljujući nevladinoj organizaciji (NVO) Centar za afirmaciju romske i egipćanske populacije (CAREP), a povodom 8. aprila, Međunarodnog dana Roma, u nikšićkom parlamentu se prvi put čuo glas mladih Roma. Ne i jedini, jer je predsjedniku Skupštine opštine Nikšić, Nemanji Vukoviću, predata inicijativa za osnivanje omladinskog romskog parlamenta, na koju je on pozitivno odgovorio.

Da se glas mladih Roma i Egipćana čuje

"Žao mi je što tek sada imate priliku da posjettite kako kabinet predsjednika Skupštine opštine, tako i samu zgradu, jer ovaj kabinet i ova zgrada su i vaša kuća i pripadaju jednako vama, kao i meni i svakom drugom građaninu Nikšića. U nama ćete uvijek imati partnere da zajednički rješavamo probleme i gradimo zajedničku bolju budućnost, kako za vas, tako i za cjelokupnu zajednicu", poručio je Vuković.

Kako je kazao, Dan Roma je prilika da se još jednom osvijetle svi problemi sa kojima se romsko-egipćanska populacija susreće i o kojima treba razgovarati ne samo na praznik, već svakodnevno jer, kako je istakao, Nikšiću trebaju svi, bez izuzetka i bez podjela.

A onda su riječ uzeli mladi Romi, oni čiji se glas često ne čuje. Kako je kazao Nardi Ahmetović, direktor CAREP-a, ne treba o Romima pričati samo kao o narodu koji voli muziku i igru, ili kao o prosjacima. Potrebno je svakodnevno govoriti o mnogobrojnim problemima sa kojima se susreću, jer samo na taj način njihovi problemi mogu biti vidljivi.

"Da bi se čuo naš glas moramo biti uključeni u kreiranju politike za mlade, u proces donošenja odluka na lokalnom i državnom nivou. Želimo da imamo jednak pristup obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti i drugim uslugama, da imamo predstavnika u Parlamentu i da se borimo protiv diskriminacije na svim nivoima", poručio je Ahmetović.

Zahvalio se Vukoviću što su i Romi dobili priliku da se u lokalnom parlamentu njihov glas čuje, ali i na saradnji na brojnim projektima koje zajedno realizuju sa lokalnom upravom i nadležnim sekretarijatom.

Volonteri CAREP-a došli su pripremljeni i imali su "poslanička" pitanja na koja su željeli da im odgovore predsjednik SO i sekretar Sekreterijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje Dejan Ivanović – da li će dobiti prostor za druženje, hoće li biti sređena putna infrastruktura u naselju kod Željezare, da li će Romi i Egipćani biti uključeni u izradi Lokalnog akcionog plana za mlade, a ne samo u izradi Lokalnog akcionog plana za RE zajednicu, da li će, nakon srednje škole, dobiti priliku da stažiraju u Opštini, kao i da li će se lokalna uprava intezivnije okrenuti rješavanju problema prosjačenja i formirati multidisciplinaran tim. Na odgovore nijesu morali da čekaju kada sledeći put posjete Skupštinu opštinu.

Vuković je rekao da su sa Nardijem već razgovarali o prostoru za druženje za mlade Rome i Egipćane i da je u planu da ta aktivnost uskoro bude i realizovana kao i da će putnu infrastrukturu u pomenutom naselju sanirati. Što se tiče multidisciplinarnog tima koji bi se bavio prosjačenjem, prema riječima Ivanovića, takav tim već postoji od prošle godine i iako nije njegovo osnivanje formalizovano već su imali više sastanaka i aktivnosti, a u izradi Lokalnog akcionog plana za mlade, kada sa istim budu krenuli, učešće pripadnika RE zajednice je, kako je rekao, više nego dobrodošlo. Istakao je i da su kroz projekat CAREP-a primili dvoje pripadnika RE zajednice koji će stažirati godinu.

Različitosti treba da spajaju, a ne da dijele

"U nama ćete imati istinskog partnera spremnog da vas sasluša, podrži sva vaša nastojanja da učinite korak naprijed, kreira uslove za snažniju afirmaciju romske kulture i suštinski radi na podizanju kvaliteta života romsko-egipćanske populacije u našem društvu, što smo potvrdili i kroz brojne zajedničke aktivnosti", kazao je Vuković.

Uvjeren je da se zajedničkim snagama mogu izboriti sa diskriminacijom i srušiti predrasude, jer boja kože i etnička pripadnost nikada ne smiju biti faktori koji odlučujuće determinišu sudbinu bilo koga.

"U pravima – moramo biti isti. Podjele i etničku distancu prevazići ćemo poštovanjem principa pravde i solidarnosti. Naše različitosti - naše su istinsko bogatstvo. Uz odgovorne institucije i edukaciju, kao najefikasniji lijek za sve probleme i najbolje sredstvo za podizanje nivoa društene svijesti, uvjeren sam da su pred nama bolji dani. Želim vam široke i srećne puteve, ali da na njih idete turistički, a ne zato što vam ovdje nije dobro. Iskreno želim da u Nikšiću i Crnoj Gore budete srećni, i svoji na svome. Zajedno možemo i hoćemo bolje", poručio je Vuković.

Dejan Ivanović je istakao da saradnja lokalne uprave sa pripadnicima RE populacije i NVO koje ih zastupaju nije sporadična, nego kontinuirana i dobronamjerna, sazidana na zdravim osnovama. Podsjetio je na aktivnosti koje su realizovane na poboljšanju životnog standarda te zajednice, pa je tako Opština, uz pomoć Help organizacije riješila stambeno pitanje određenog broja pripadnika RE porodica, evidentirali su Rome i Egipćane koji žive u gradu pod Trebjesom, a nemaju dokumenta i omogućili im dobijanje istih kako bi mogli ostvarivati osnovna prava, redovno saniraju deponije u i oko romskog naselja, sproveli su i sprovode niz projekata koji imaju za cilj preveniranje ranih brakova i prosjačenje, podržali su romski bal, a uskoro će biti izgrađeno i prvo dječje igralište u romskom naselju.

Razlike nijesu prepreke
Razlike nijesu preprekefoto: Svetlana Mandić

Biljana Jovićević iz Help-a, kazala je da je CAREP treba da bude uzor NVO koje se bave pitanjima RE zajednice, a pohvalila je i dugogodišnju dobru saradnju sa lokalnom upravom Nikšića.

"Još od 1999, od kada smo počeli da djelujemo u Crnoj Gori, fokus našeg rada je pomoć ugroženim kategorijama, posebno RE populaciji. Imali smo prilično uspjeha, iako još dosta ostaje da se radi", kazala je Jovićević i dodala da je na većinskoj zajednici da pruži ruku i pomogne da obrazovanje, zdravstvena zaštita i zaposlenje svima budu jednako dostupni.

Sastanku sa pripadnicima RE zajednice, organizovanom u sklopu kampanje "Razlike nijesu prepreke", a u okviru projekta "Nek se čuje glas mladih Roma i Egipćana", koji CAREP realizuje, prisustvovala je i sekretarka Skupštine opštine Ivana Šljuk.

Bonus video: