Izbor za najljepšu Romkinju u Crnoj Gori: Ameli kruna, Đelem, đelem svima

"Pobjeda me čini ponosnom, zahvalnom i srećnom i moram reći da mi je baba bila najveća podrška", kaže četrnaestogodišnja Nikšićanka, zvanično najljepša Romkinja u Crnoj Gori

21154 pregleda 149 reakcija 10 komentar(a)
Misica Amela, Foto: Svetlana Mandić
Misica Amela, Foto: Svetlana Mandić

Završne pripreme za izbor naljepše Romkinje u Crnoj Gori za 2023. godinu su u toku. Voditelj programa Duško Marković daje posljednje instrukcije takmičarkama - kada da se okrenu, nasmiju, kada i gdje da zastanu. I dok one uvježbavaju korake, svi čekaju - muzičari da romski bal zvanično počne a oni da se late mikrofona, gosti da se uhvate u kolo, a sedmočlani žiri da izabere najljepšu od petnaest takmičarki. Čekale su i kandidatkinje - pitanja žirija, defile, aplauze podrške, lentu...

Nakon što je domaćin bala Ismet Kurti, predsjednik nevladine organizacije "Romsko srce", pozdravio prisutne, a muzičari, kako i dolikuje, odsvirali romsku himnu “Đelem, đelem”, koju su pripadnici i romsko-egipćanske i većinske zajednice nevješto pozdravili ustajanjem, nenavikli da stoje prilikom intoniranja romske himne, pozornica je bila njihova. Dok su se pojedine takmičarke trudile da sakriju tremu, druge su hrabro koračale, a budno oko članova žirija, sastavljenog od predstavnika lokalne uprave i nevladinog sektora, na čijem čelu je bio, kako rekoše, doživotni predsjednik Momčilo Mićunović, pratilo je svaki njihov korak.

Maštaju o advokaturi, policijskoj uniformi, butiku...

Fizički izgled je najbitniji da bi se neko okitio titulom najljepše, rekoše "Vijestima" takmičarke dok su se spremale za izlazak.

Mora da ima lijepo lice, tijelo, kosu... ma sve, smatra većina njih.

Ali, ne i sve takmičarke.

Misica Amela
Misica Amelafoto: Svetlana Mandić

"Nije potrebna samo ljepota. Treba da ima i lijepo ponašanje, svoj stav i da poštuje prave vrijednosti", kaže trinaestogodišnja Elmedina Špatolaj iz Podgorice koja kaže da bi željela da nakon osnovne škole upiše srednju, smjer za turističkog tehničara.

Učesnice takmičenja
Učesnice takmičenjafoto: Svetlana Mandić

Priznaje da se nije mnogo dvoumila u vezi sa tim šta da obuče, jer je haljinu već imala kući.

Pojedine stidljivo rekoše da su im roditelji dali novac da kupe svečane haljine. Za frizure nijesu morale da brinu, s obzirom na to da je većini takmičarki želja da budu frizerke, pa su sa četkom i fenom veoma vješte. Dvije takmičarke su izrazile želju da budu policajke, jedna mašta o svom butiku gdje bi prodavala garderobu za bebe, koju u slobodno vrijeme kreira i šije, a dvije se nadaju advokaturi.

Jedna od budućih advokatica, petnaestogodišnja Arijana Emini iz Podgorice, bila je u blagoj prednosti u odnosu na ostale. Ona je prošle godine u odmaralištu na Veruši izabrana za misicu, pa je već znala sve finese hoda po pisti.

"Nemam tremu jer sam se već takmičila. Na Veruši je bilo sjajno i bilo je zaista lijepih djevojaka, ali eto, ja sam osvojila prvo mjesto. Možda mi je zbog toga ovdje malo lakše, jer znam šta treba. Sve su djevojke lijepe, a ako pobijedim ta titula će biti za mog oca, jer bih voljela da se ponosi mnome", kazala je Arijana koja je zajedno sa ocem izabrala haljinu za nastup.

Arijana i Elmedin
Arijana i Elmedinfoto: Svetlana Mandić

Hobi joj je, kako reče, čitanje knjiga i izučavanje stranih jezika, a nakon srednje škole, gdje pohađa pravno-administrativni smjer, namjerava da upiše Pravni fakultet i pokaže da i mlade Romkinje mogu biti uspješne advokatice.

Otkrila je da nije bila jedina iz porodice Emini koja se na Veruši okitila lentom. Njen stariji brat, dvadesetjednogodišnji Elmedin, izabran je za mistera.

"Na Veruši je bilo dvadesetak takmičara i ispalo je da sestra i ja budemo mis i mister. Šta je potrebno da bi bio mister? Pa, da budeš dovoljno šarmantan, da imaš dovoljno samopouzdanja i empatizma. Meni toga ne fali", sa osmijehom reče Elmedin i ode da čeka sestrino predstavljanje jer Sanja Ralević samo što nije počela da ih proziva.

A Elmedin i njegovi drugari već su bili spremni da Arijani pruže podršku.

Teška odluka žirija i ovacije publike

Nakon što su takmičarke prošetale, šarmirale žiri i publiku, prije svega osmijesima, ostavile su članove žirija da donesu nimalo laku odluku, a one se pridružile sunarodnicima, ali i pripadnicima većinske zajednice, i pokazale zbog čega za Rome kažu da su narod pjesme i igre. Ruku za ruku igrali su zajedno Romi, Egipćani i gosti neromske populacije i pokazali da pomenuti bal ne čuva samo kulturni identitet i baštinu romske populacije, već i zbližava ljude.

Misica i pratilje
Misica i pratiljefoto: Svetlana Mandić

U finalni krug je ušlo njih pet, a zahvaljujući pitanjima članova žirija, publika je saznala da svaka od njih zna da mijesi hljeb, da su ih članovi porodica prijavili za takmičenje, da im titula misice znači puno i da namjeravaju da nastave školovanje.

I onda - trenutak odluke. Dok su članovi porodica, prijatelji, ali i “neutralni” gosti poput novinara, aplauzima i skandiranjem imena pokušavali da žiriju stave do znanje koga bi oni izabrali, žiri je bio neprikosnoven i neutralan. Šest džentlemena i jedna dama odlučili su da titulu najljepše Romkinje u Crnoj Gori za 2023. godinu ponese četrnaestogodišnja Amela Šakoli iz Nikšića. Publika je ovacijama pokazala šta misli o izboru.

Za prvu pratilju je izabrana njena sugrađanka, inače najstarija takmičarka, dvadesetdvogodišnja Resmija Beriša, koja kaže da bi voljela da bude profesionalna šminkerka i manekenka, dok je buduća frizerka, sedamnaestogodišnja Đulsima Bonešta iz Podgorice, izabrana za drugu pratilju.

Iako nenavikla na toliku pažnju, Amela je strpljivo i vješto pozirala, osmjehivala se i davala intervjue, kako i dolikuje jednoj misici.

”Smatram da je ljepota važna. Učenica sam osmog razreda OŠ ‘Mileva Lajović Lalatović’ i voljela bih da budem policajka. Ne bih bila stroga. Hobi mi je trbušni ples. Očekivala sam da ću pobijediti. Imala sam taj osjećaj. Ujak me prijavio, a i moja je želja bila da se takmičim. Pobjeda me čini ponosnom, zahvalnom i srećnom i moram reći da mi je baba bila najveća podrška”, kazala je mlada misica koju su, između ostalog, došli da podrže i njeni nastavnici.

Savjeti i ponosne bake

Romski bal bez Ameline babe Širibane Šakoli gotovo da je nezamisliv. Ovaj će, posebno pamtiti.

Ponosna baka Širibana
Ponosna baka Širibanafoto: Svetlana Mandić

"Imam 12 unučadi, ali ona mi je posebna. Ne samo zato što je lijepa, nego što je dobra, fina, poslušna. Ide u školu. Rekla sam joj kada napuni dovoljno godina i kada joj se svidi neki momak, da ga dovede kod mene pa da joj ja završim da izađe s njim, da ga bolje upozna. Samo da nije narkoman, da radi i da je dobar. A kada napuni 20 godina, onda može da se uda", sa ponosom i suzama u očima rekla je Širibana koja je, prije nego što je njena unuka izabrana za misicu, svima ponavljala isto pitanje:

"Šta misliš, je li moja Amela najjepša?"

Žiri, ali i publika, rekoše da jeste.

Bonus video: