Rebronja: Zamislite strah u bolnici kad Kenan Hrapović stigne noću skriven iza neslužbenih tablica

"Ovo bi bio jedinstven način brige o voznom parku, gdje je ministar i skladištar za ključeve"
123 pregleda 7 komentar(a)
Almir Rebronja, Foto: SDP
Almir Rebronja, Foto: SDP
Ažurirano: 12.09.2017. 13:52h

Kad god ministar zdravlja otvori usta on ili obmane javnost ili uvrijedi zdravstvene radnike i potcijeni njihovu inteligenciju, ocijenio je potpredsjednik Socijaldemokratske partije Almir Rebronja.

On je kazao da je Hrapović ovog puta uradio i jedno i drugo.

"Navodeći razloge zbog kojih je službeno auto registrovao na privatne (neslužbene) tablice to pravda potrebom iznenadnih kontrola zdravstvenih ustanova. Za takvim skrivenim, nenajavljenim kontrolama nema potrebe, jer se ne prate kriminalci nego se na uobičajen i procedurama definisan način, u normalnom svijetu kontroliše rad zaposlenih u zdravstvu. Da li možete zamisliti taj strah zaposlenih u zdravstvenoj ustanovi kad u kasnim noćnim satima stigne kontrola od strane Kenana u neku bolnicu, a on skriven iza neslužbenih tablica. Pretpostavite koje traume će ti zaposleni da imaju kad ugledaju taj stručni autoritet u vezi sa intrahospitalnim infekcijama. Siguran sam da će jedna takva kontrola strahom riješiti sve probleme neodgovornosti bar za narednu deceniju. Ukoliko se takve kontrole i rade, to se radi posredstvom komisija, a ne od strane ministra u ponoćnim satima", saopštio je Rebronja.

Rebronja navodi da ukoliko to rade komisije "nije valjda da je potrebno da dolaze kod ministra na stan da bi zadužili auto."

"Ovo bi bio jedinstven način brige o voznom parku, gdje je ministar i skladištar za ključeve. No svak drži nivo kome je dorastao! Sa privatnim neslužbenim tablicama, na službenim vozilima, prate se delikventi ili osobe sa kriminalnim dosijeima ili potencijalni prestupnici. Siguran sam da takvih u zdravstvenom sistemu nema i mislim da ministar duguje izvinjenje svim zdravstvenim radnicima zbog njegove izjave koja aludira na takav način kontrole. No ministru su ovo navike sa prethodne funkcije, gdje je i kroz Pravilnik br 3884, od 27.05.2011. godine, koji je sam donio u Fondu zdravstva, sebi dodijelio dva auta na 24-oro časovno korišćenje. Naravno da je jedno od njih bilo sa privatnim (neslužbenim) tablicama da bi ga koristio popodne i vikendom za sopstvene potrebe. (Član 3 pravilnika.) Odavno su jasni stavovi, ponašanje i sposobnosti ministra zdravlja i to nas ne iznenađuje. Ovdje brine nepoštovanje propisa od strane onih koji su zadužani za sprovođenje Pravilnika o registraciji službenih vozila. A što se tiče kašnjenja izjave o ovom slučaju i to je uobičajeno, kao u ostalom i o svim događajima u vezi sa ministrom zdravlja. On ni o čemu nema stav i odluku sve do dobijanja stava ili savjeta od strane njegovog Mentora. Ipak, priznaćete, nije mu lako u tako podređenom položaju funkcionisati, ali su benefiti značajni", zaključuje Rebronja.

Bonus video: