Po lijek i plombe kod lažnih ljekara?

Osnovno državno tužilaštvo istražuje da li su iz regiona stigle sumnjive diplome sa privatnih “zdravstvenih” fakulteta

41769 pregleda 438 reakcija 32 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Podgoričko Osnovno državno tužilaštvo utvrđuje da li u Crnoj Gori ima i koliko lažnih farmaceuta i stomatologa.

”Vijestima” je iz institucije kojom rukovodi Duško Milanović potvrđeno da je izviđaj u toku.

”Obavještavamo da se krivični predmet, formiran povodom navodnog falsifikovanja diploma, po krivičnoj prijavi koju je Vrhovnom državnom tužilaštvu dostavio ministar Zoran Miljanić, nalazi u postupku izviđaja”, odgovoreno je iz ODT-a Podgorica.

Miljanić: Ako je tačno, u velikom smo problemu

Ministar bez portfelja Zoran Miljanić kazao je “Vijestima” da mu je sa podgoričkog Medicinskog fakulteta proslijeđena anonimna krivična prijava o mogućem postojanju falsifikovanih diploma stomatologije i farmacije iz država regiona.

Miljanić je kazao da je anonimnu prijavu dalje proslijedio Vrhovnom državnom tužilaštvu koje je, kako su odgovorili “Vijestima”, u rad dostavilo podgoričkom ODT-u.

”Nadam se da će tužilaštvo što hitnije razmotriti navode iz te prijave, jer ako je tačno ono što piše, u velikom smo problemu. Nakon falsifikovanih diploma medicinskih sestara, i u policiji, došli smo u situaciju da nas liječe stomatolozi koji to nijesu, a terapiju izdaju farmaceuti koji to nijesu”, rekao je Miljanić.

On očekuje da će tužioci ozbiljno prići tom pitanju.

Zoran Miljanić
foto: Boris Pejović

”I da će procesuirati one koji se prema građanima i crnogorskom zdravstvu odnose bez poštovanja”, poručio je Miljanić.

Priliv sa privatnih fakulteta iz BiH i Srbije

Sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCG) kažu da je povećan priliv diploma sa fakulteta iz okruženja, što “može biti uzrok inflacije kvaliteta obrazovanja, a time i zdravstvene zaštite koja se pruža u Crnoj Gori”.

”Da li postoji eventualna sumnja u diplome sa navedenih ustanova, ovaj fakultet u dosadašnjem postupku nije bio u posjedu takvih informacija, što u svakom slučaju može biti od značaja za druge institucije sistema”, odgovorili su iz te ustanove “Vijestima”.

Ističu da povećan priliv diploma sa privatnih univerziteta iz regiona postoji od 2020. godine pa nadalje.

”Posebno diploma sa privatnih fakulteta Bosne i Hercegovine (iz Travnika, Mostara, Tuzle, Brčkog, novije vrijeme Goražda), kao i iz Srbije, a to su uglavnom škole za sestrinstvo iz Beograda, (primjera radi Visoka medicinska škola strukovnih studija “Milutin Milanković” u Beogradu, Visoka zdravstveno-sanitarna škola strukovnih studija “Visan” u Beogradu), zatim sa privatnog Farmaceutskog fakulteta iz Novog Sada, Univerziteta Privredne akademije u Novom Sadu…

”Više diploma, ubjedljivo dolazi sa privatnih fakulteta iz BIH i sa fakulteta za visoke sestre iz Srbije (škole u Zemunu i Beogradu)”, precizirali su iz uprave Medicinskog fakulteta.

Iz Ministarstva prosvjete, pak, nijesu mogli odgovoriti koliko je diploma iz svih grana medicine nostrifikovano u prethodne četiri godine, sa posebnim osvrtom na obrazovne isprave koje dolaze iz okruženja. Obećali su da će po pribavljanju relevantnih informacija pripremiti odgovore na naša pitanja.

”Kolege su počele da pretražuju kompletnu arhivu za tražene godine nakon čega ćemo dostaviti odgovore na postavljena pitanja. Budući da je usljed hakerskih napada Vladine informatičke infrastrukture oštećen eDMS sistem, ove podatke nemamo u elektronskom obliku, odnosno bazi, već je potrebno fizički pretražiti kompletnu arhivu za navedeni period”, pojasnili su iz resora Miomira Vojinovića.

Procedura priznavanje diplome iz oblasti zdravstva

Sa Medicinskog fakulteta su objasnili i procedure priznavanja diploma iz oblasti medicine, koje su stečene van granica Crne Gore.

”Ministarstvo prosvjete priznaje (nostrifikuje) diplome iz inostranstva nakon čega kandidati podnose zahtjev Medicinskom fakultetu za izjednačavanje kvalifikacija.

Postupak priznavanja inostrane diplome o stečenom osnovnom, srednjem (opštem ili stručnom) i višem stručnom obrazovanju, radi zapošljavanja, pokreće se na zahtjev imaoca isprave, a zahtjev se podnosi Ministarstvu prosvjete. Nakon sprovedenog postupka priznavanja, stečene diplome od nadležnog Ministarstva, stranka se obraća Medicinskom fakultetu radi izjednačavanja kvalifikacija nivoa obrazovanja za one programe koji se realizuju kao uporediv obrazovni program”, objašnjavaju sa Medicinskog fakulteta.

Medicinski fakultet, navode, vrši postupak izjednačavanja kvalifikacija u skladu sa Zakonom o priznavanju inostranih obrazovnih isprava i izjednačavanju kvalifikacija, a po osnovu ovlašćenja Univerziteta Crne Gore.

”Izjednačavanje inostrane kvalifikacije nivoa obrazovanja sa kvalifikacijom nivoa obrazovanja u Crnoj Gori je detaljno upoređivanje inostrane kvalifikacije sa odgovarajućom kvalifikacijom, koja se stiče na Medicinskom fakultetu, na osnovu standarda kvalifikacije. Komisija za izjednačavanje kvalifikacije je stručni organ fakulteta sastavljen od renomiranih profesora iz različitih oblasti nastavnog kadra Medicinskog fakulteta. Komisija sa stručnim licem za pravne poslove razmatra podnijeti zahtjev stranke i priloženu dokumentaciju za izjednačavanje kvalifikacija, te cijeneći kompatabilnost studijskih programa, a na osnovu standarda zanimanja, daje predlog o izjednačavanju ili neizjednačavanju inostrane obrazovne isprave”, kazali su sa Medicinskog fakulteta.

Farmaciju i stomatologiju imaju i univerziteti pod istragom u BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), pokrenulo je akciju “Klaster”, u kojoj je u februaru uhapšeno više od 10 osoba sa više privatnih ustanova visokog obrazovanja, osumnjičenih za krivična djela nezakonito izdavanje i prodaja univerzitetskih diploma.

Bosanski mediji prenose da se istraga vodi protiv Nezavisnog univerziteta Banjaluka (NUBL), Univerziteta za poslovne studije (UPS) Banjaluka, Evropskog univerziteta u Brčkom, Univerziteta u Travniku, Internacionalnog univerziteta Travnik, kao i Visoke škole za primijenjene i pravne nauke “Prometej” iz Banjaluke.

Univerzitet u Travniku i Evropski univerzitet u Brčkom imaju fakultete koji školuju zdravstveni kadar.

Univerzitet u Travniku ima Farmaceutsko-zdravstveni fakultet sa više studijskih programa, među kojima i stomatologiju i farmaciju. Ista je situacija i sa Evropskim univerzitetom u Brčkom, koji ove programe ima na Fakultetu zdravstvenih nauka.

Iz tužilaštva BiH su ranije saopštili da je u okviru akcije privedeno više radnika i visokih funkcionera univerzitetskih i fakultetskih ustanova u BiH i zaplijenjen je novac koji potiče iz nezakonitih aktivnosti.

Bonus video: