Orav: Smeće se baca na samo jedno mjesto, a to je kanta za otpatke

Orav je kazao da je cilj kampanja povećati odgovornost svakog pojedinca, te uložiti maksimalne napore da u ljepoti Crne Gore uživaju i generacije koje dolaze
116 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 12.09.2017. 10:55h

Smeće se baca na samo jedno mjesto, a to je kanta za otpatke, poručio je Aivo Orav, šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, tokom prezentacije kampanje "Budi šampion".

Ta ekološka kampanja se realizuje u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma i Nacionalnih parkova Crne Gore i ima za cilj podizanje svijesti građana o pravilnom odlaganju otpada i smanjivanju upotrebe plastičnih kesa.

Orav je kazao da je cilj kampanja povećati odgovornost svakog pojedinca, te uložiti maksimalne napore da u ljepoti Crne Gore uživaju i generacije koje dolaze.

"Izlišno je govoriti o tome koliko je važno da zaštitimo prirodu koju imamo. Od svih ljudskih resursa, vjerujem da je to najdragocjenija stvar koju Crna Gora ima. Blagoslovljeni smo što nismo ozbiljna industrijska zemlja, ali zato moramo biti odgovorni kao pojedinci i učiniti Crnu Goru čistom, prihvatljivom za sve nas", kazao je Pavle Radulović, ministar održivog razvoja i turizma.

On je podsjetio da je u Budvi u toku konferencija posvećena Arhuskoj konvenciji, te da preko 400 delegata iz 53 zemlje širom svijeta iz Crne Gore prenose poruku "da svi imamo pravo na čist i prihvatljiv prostor za život".

"Mi Crnogorci često kažemo da smo naslijedili svoju zemlju od predaka. Vrijeme je da počnemo da vjerujemo da smo je pozajmili od potomaka. Preci su nam ostavili čistu planetu, mi smo donekle napravili štetu, nije kasno da je ispravimo...", kazao je Radulović.

Elvir Klica, direktor Nacionalnih parkova Crne Gore, rekao je da odlaganje otpada u nacionalnim parkovima "ima ogromne negativne posljedice na cjelokupan biljni i životinjski svijet".

Klica je kazao da je zabrinjavajuće kolika je količina otpada i nelegalnih deponija identifikovana na području NP Skadarsko jezero, gdje će, u okviru kampanje "Budi šampion", u narednom periodu biti postavljene info table sa porukom o pravilnom odlaganju otpada.

Kampanju "Budi šampion" su podržali i crnogorski sporisti. Dragan Adžić, trener ženske rukometne reprezentacije, je u njihovo ime, posebno mladima, poručio da obrate pažnju na to gdje bacaju smeće.

"Verujem i da treba da počnemo da radimo sa djecom i da obratimo pažnju na to da li smeće bacamo kroz prozor iz auta ili ga sačuvamo i kasnije bacimo na mjesto predviđeno za odlaganje otpada", rekao je Adžić.

Sredinom oktobra, u kampanji "Budi šampion" ključne poruke i aktivnosti će biti usmjereni na podizanje svijesti o smanjenju upotrebe plastičnih kesa. Tada će u marketima Voli, Franca, te Cosmetics marketima koji se nalaze o nacionalnim parkovima, kupcima biti dijeljeni cegeri sa sloganom "Neću kesu! Imam ceger".

"Različitim aktivnostima ćemo nastojati da kod građana probudimo svijest o tome da se smanjenjem upotrebe plastičnih vrećica i promjenom loših navika može uticati na smanjenje nivoa otpada, te istovremeno i na smanjenje novčanih sredstava koja je potrebno obezbijediti za uklanjanje istog. Takođe smo spremni da u budućem periodu uložimo dodatne napore u iznalaženju rješenja za uspostavljanje mehanizama stroge kontrole odlaganja otpada u skladu sa postojećom zakonskom regulativom, kao i Planovima i godišnjim Programima upravljanja NPCG", kazali su iz tog preduzeća.

U Crnoj Gori, prema podacima koje je ranije objavio Ekološki pokret "Ozon", postoji više od 300 nelegalnih deponija.

Iz NPCG su najavili da će, u cilju mapiranja lokacija na kojima se nelegalno odlaže otpad, uspostaviti saradnju sa autorima Budi odgovoran (budiodgovoran.me), te da će u narednom periodu predstaviti i svoju verziju veb sajta, na kojem će biti moguće prijave nelegalnih odlagališta.

Galerija

Bonus video: