Donirali tablet računare integrisanom odjeljenju OŠ "Vuk Karadžić" u Beranama

"Tablet računari će nam služiti kao pomoćna nastavna didaktička sredstva, koja mogu pomoći učenicima sa smetnjama u razvoju u nastavnom procesu, jer se naša nastava bazira na očiglednim, vizuelnim nastavnim sredstavima", kazala je defektološkinja u toj školi Danka Miladinović

3509 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Nevladina organizacija (NVO) “KIRI” iz Berana danas je donirala tri tablet računara integrisanom odjeljenju Osnovne škole “Vuk Karadžić”, koje pohađaju djeca sa težim i teškim intelektualnim i tjelesnim smetnjama kao i smetnjama iz spektra autizma.

Direktorica te NVO, Ivana Kljajić, kazala je da ovom donacijom žele da osnaže djecu i razviju im vještine, kako bi se lakše integrisali u društvo dajući im resurse i alate koji su im potrebni.

“Poznavanje rada na računaru je vještina koja postaje neophodna za svakodnevni život. Upotreba računara u nastavi omogućiće i nastavnicima da razvijaju i sprovode individualni obrazovni program, a učenicima da dobiju specijalizovane instrukcije prilagođene njihovim jedinstvenim ciljevima i zahjevima koristeći odgovarajuće aplikacije. Računari omogućuju da se implementiraju posebni programi uključujući audio formate“, pojasnila je Kljajić.

Kljajić je istakla da su ciljevi njihove organizacije „KIRI“ u vezi sa naukom i obrazovanjem, a da je jedan od njih pružanje pomoći u obrazovanju djece sa posebnim obrazovnim potrebama na kreativan, pristupačan i interesantan način.

foto: Privatna arhiva

Direktorica Osnovne škole “Vuk Karadžić”, Milka Boričić, naglasila je da je donacija NVO “Kiri” veoma značajna za školu i predstavlja još jedan iskorak ka osavremenjavanju i stvaranju boljih uslova za rad u školi.

“U ime JU OŠ “Vuk Karadžić” i u svoje lično ime, zahvaljujem se svim ljudima koji su prepoznali značaj obrazovanja i našu spremnost da podržimo svaki vid unapređenja obrazovno-vaspitnog procesa. Moram napomenuti da NVO “Kiri” i njihova direktorica Ivana Kljajić, već drugi put učestvuju u donaciji našoj školi. Prošlog puta su olakšali rad sa djecom u integrisanom odjeljenju postavljajući pristupnu rampu za njih, a ni ovog puta nas nisu izostavili”, kazala je Boričić.

Boričić je s ponosom napomenula da je škola na čijem je čelu ušla u Projekat energetske efikasnosti koji je od izuzetne važnosti.

foto: Privatna arhiva

“Našoj školi je ovim projektom obezbijeđeno kompletno renoviranje ustanove, nova stolarija, izrada fasade, rekonstrukcija integrisanih odjeljenja, nove instalacije. Smatram da će naša škola dobiti još veći sjaj nakon realizacije samog projekta i ne sumnjam da će svako ko ulazi u našu školu biti naoružan samo osmijehom i lijepom energijom, kao što je to bio slučaj i do sada. Zahvaljujem svim ljudima koji su prepoznali našu predanost, trud i rad i pomogli da naša škola iz dana u dan postaje bolje i ljepše mjesto”, zaključila je Boričić.

Defektološkinja u školi “Vuk Karadžić”, Danka Miladinović, istakla je značaj korišćenja tableta kako u nastavnom procesu tako u integraciji i socijalizaciji djece sa smetnjama u razvoju.

foto: Privatna arhiva

“Riječ je o tri tableta, od kojih će svako integrisano odjeljenje dobiti po jedan. Oni će nam služiti kao pomoćna nastavna didaktička sredstva, koja mogu pomoći učenicima sa smetnjama u razvoju u nastavnom procesu, jer se naša nastava bazira na očiglednim, vizuelnim nastavnim sredstavima. Pomoći će nam i da koristimo razne web aplikacije koje su prilagođene djeci sa smetnjama u razvoju. Nedavno je osmišljena aplikacija „Vladam situacijom“ na kojoj se nalaze socijalne priče namijenjene djeci sa teškoćama u komunikaciji, interakciji i socijalizaciji, ali i mnoge druge aplikacije namijenjene njima, kazala je Miladinović.

Bonus video: