Obilaze i najdalja kolašinska sela

Projekat “Briga o starima” realizovaće se na području opštine sve do kraja jula ove godine

2249 pregleda 0 komentar(a)
Volonteri Crvenog krsta tokom obilaska, Foto: Dragana Šćepanović
Volonteri Crvenog krsta tokom obilaska, Foto: Dragana Šćepanović

Projekat “Briga o starima”, koji finansira italijanski Crveni krst (CK), realizovaće se na području kolašinske opštine sve do kraja jula ove godine.

Taj projekat sprovode volonteri kolašinskog Crvenog krsta, uz podršku Doma zdravlja u tom gradu, a podrazumijeva obilazak i ljekarske preglede starih ljudi, čak i u najudaljenijim selima opštine.

Sa volonterima kolašinskog Crvenog krsta, kažu u toj organizaciji, u posjetu najstarijim sugrađanima ide doktorka Ksenija Popović, nakon što odradi prvu smjenu u Domu zdravlja.

Tokom minulih dva mjeseca stigli su tako do desetine korisnika, od Gornje Morače do Vlahovića i Gornjih Rovaca.

”Cilj je da se posjeti 30 korisnika iz ruralnog područja, tri puta u toku projekta, u prvom, trećem i šestom mjesecu realizacije. Obavlja se ljekarski pregled, doktorka daje savjete za dalje liječenje. Pored toga, volonteri mimo tih posjeta redovno obilaze korisnike i pružaju podršku u sprovođenju onoga što su ljekari preporučili. Trudimo se da obiđemo sve one kojima je ta vrsta brige i podrške najpotrebnija, a njih je mnogo po selima”, kažu u kolašinskom Crvenom krstu.

Posjete u kolašinskim selima, objašnjavaju, obavljaju se po unaprijed određenom planu, a cilj je da se stigne do najstarijih, najbolesnijih, najnemoćnijih...

U kolašinskom Crvenom krstu kažu da su izuzetno zahvalni dr Kseniji Popović, koja nesebično pomaže u realizaciji projekta i zahvaljujući čijoj energiji je mnogo starih dobilo neophodnu medicinsku podršku.

Bonus video: